Каталунските депутати гласуват за приемника на Пучдемон

Регионалният парламент на Каталуния днес трябва да се произнесе по избирането за премиер на местното правителство на Хоаким Тора, привърженик на каузата за независимост на испанската област, избран от Карлес Пучдемон да продължи противопоставянето с Мадрид, предаде АФП.

Възпрепятстван от правосъдието да оглави отново правителството на Каталуния, Пучдемон се примири с варианта да предаде щафетата, без обаче да се отказва от политическото си влиянието, нито пък да отстъпва пред предизвикателството, отправено към испанското правителство с декларацията за независимост, която не се претвори на дело, от 27 октомври миналата година.

Това доведе до избора на Хоаким Тора, известен като Ким Тора. Новак в политиката, Тора, който е на 55 години, не е обвързан с определена партия, но е решен, също като Пучдемон, да продължи острото противопоставяне с Мадрид. Той има ясна позиция да се придържа към твърдата линия, към каузата за независимост, не е особено склонен към политическа нормализация, коментира Ориол Бартомеус, професор по политически науки в Автономния университет на Барселона.

Ким Тора е много предан на Пучдемон и на най-радикалното крило на сепаратистите, допълва анализаторът Антонио Барозо.

Коментари

Задължително поле