Катафалки протестираха във Варна, съдят общината

Снимка: Радио Варна

Представители на погребални агенции във Варна протестираха пред сградата на общината. Недоволството им е породено от нова наредба, която според тях дава монополни права на конкурента им - общинска фирма.

Наредбата за гробищните паркове прехвърля управлението им на общинската фирма вместо на общината.

Останалите дружества трябва да предоставят на общинското ЕООД цялата си фирмена информация, за да им се разреши регистрация, която пък не е нужна по закон. Общинската фирма „Обреди" давала на конкурентите си неатрактивни часове за погребения и така привличала техните клиенти.

„Подреждаме цялата организация, но сме зависими от гробищните паркове за часовете и за гробните места”, обясни Пламен Николов, собственик на погребална агенция.

Наредбата не разрешава и продажба на цветя на гробищата от външни фирми. „Забранява се всякаква търговска дейност и услуги на населението с изключение на "Обреди ЕООД" - това, ако не е монополизъм, здраве му кажи”, коментира Росен Марков от сдружението на цветарите.

Над 30 засегнати фирми водят дело в Административния съд за отпадане на спорните точки в наредбата. Днес съдебният състав даде ход на делото.

Юристконсултът на общината протестира, твърдейки, че исканията на фирмите трябва да се разгледат не от съдебен състав, а от Комисията за защита на конкуренцията.

Доводите му не бяха приети от съда, който изиска от администрацията в 5-дневен срок да представи доказателства за това, че наредбата е била обсъждана преди юли тази година, както и да посочи авторите на измененията в общинския документ.

Следващото заседание по делото ще бъде на първи декември от 16 часа.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България