Катрин Деньов - Дневна красавица

Великолепната Катрин Деньов навърши 75 години и освен това празнува шест десетилетия в киното. Тя кралицата на френските филми и олицетворение на идеята за европейска класа, изящество, екранен аристократизъм и еротичен магнетизъм. Деньов има легендарна кариера и изобилие от велики моменти по върховете на седмото изкуство и световния шоубизнес, но тя няма намерение да се остави на старите лаври. В момента предстои завършването на три нови филма с участието на Деньов.

Катрин е персонификация на провокативния френски чар с повече от 120 роли, ала за ценителите на голямото кино тя винаги ще си остане “Дневна красавица”. Това е заглавието на монументалния сюрреалистичен шедьовър на митичния майстор Луис Бунюел от 1967-а гозина. В този безупречен естетически експеримент Катрин Деньов играе отегчена и привидно благоприлична френска дама от високите социални етажи на Париж, която решава да инжектира адреналин в своя похитен от фригидност полов живот като стане проститутка. Тя работи само през деня, за да не я заподозре нейният съпруг и бързо навлиза в света на платения и перверзен секс.

Екстазът при буржоазната “дневна красавица” се отключва с фантазии, в които тя е унижавана и доминирана от различни мъже. Тук големият гений на седмото изкуство Луис Бунюел композира някои от най-стилните и сюрреалистични садо-мазо епизоди в киното.

След световния триумф на “Дневна красавица” европейското кино никога не е същото, а Катрин Деньов окончателно се превръща в една от най-обожаваните и обсъждани жени на планетата.

В своята кариера тя е била певица, модел и продуцент. Но филмовите роли я правят легенда. Нейните героини често са дистанцирани и мистични красавици, които събират в себе си желанията и страховете на мъжкото въображение. Деньов е муза на някои от най-големите майстори на киното. Освен с гаргантюанския талант Бунюел, тя се е снимала при Франсоа Трюфо, Франсоа Озон, Жак Деми, Роман Полански, Ларс фон Триер, Режис Варние и много други внушителни творчески икони. Тя често е преплитала личния живот с професионалните ангажименти. Има легендарни любовни романи с режисьора Роже Вадим и актьора Марчело Мастрояни. От първия ражда син - актьора Кристиян Вадим, а от втория дъщеря - актрисата Киара Мастрояни.

Катрин Деньов е родена на 22 октомври 1943 година в Париж в семейството на актьорите Морис Дорлеак и Рене Симоно. Деньов дебютира едва на тринайсет във филма “Ученички” („Les Collїgiennes”), където тя е представена като Катрин Дорлеак (Catherine Dorlїac). По време на работата си в киното тя приема моминското име на майка си за своя фамилия - Деньов (Deneuve), и го използва с цел да се разграничи от по-възрастната си сестра, която гради кариера с бащиното си име.

Филмът, който носи първа полпулярност на Катрин Деньов е мюзикълът на Жак Деми от 1964 година- “Шербурските чадъри”, който я извежда до нови водещи роля в произведения като класическия съспенс на Роман Полански “Отблъскване”.

Катрин Деньов печели националната филмова награда на Франция “Сезар” за участието си в “Последното метро през 1980-а както и за ролята си в “Индокитай” (1993), за която е номинирана и за “Оскар” за най-добра актриса. Деньов участва и в седем англоезични филма, най-значимият от които е култовият “Гладът” от началото на 80-те години на миналия век. Точно преди десетилетие - през 2008-а година тя участва в своя 100-ен филм “Коледна приказка”.

 

Опълчи се на феминистката тирания на #MeToo

Катрин Деньов бе една от малкото световни звезди, които се осмелиха да се опълчат срещу феминистката тирания на #MeToo движението. Тя се е подписа под отворено писмо, публикувано в Le Monde, в което се осъжда “лова на вещици”, отприщен от #MeTo.

“Мъже биват наказвани безцеремонно и гонени от работните им места, когато всичко, което са направили, е да докоснат жена по коляното, да се опитат да си откраднат целувка или да говорят на по-интимни теми по време на служебна вечеря”, се казва в писмото. “Изнасилването е престъпление, но да се опиташ да прелъстиш някого, дори когато го правиш непохватно или си прекалено упорит във флирта, не е престъпление. Настойчивият флирт не е сексуално насилие. В единия случай се отнасяш към другия човек като към равен, уважавайки все пак желанията му. В другия го третираш като обект, който трябва да е на твое разположение и изобщо не се интересуваш от желанията му или искаш съгласието му”, се казва още в откритото писмо, което защитава правото на мъжете да флиртуват, призовавайки, да не се бърка със сексуално насилие, каквото е изнасилването.

“Като жени не се припознаваме в този феминизъм, който отвъд протеста срещу злоупотребата с власт, всъщност насажда омраза спрямо мъжете и сексуалността”, се казва в защитената от Деньов позиция, според която кампанията #MeToo е отишла твърде далече.

 

За нея

Гениална актриса, която винаги вдъхновява

За мен беше невероятна привилегия да режисирам Катрин Деньов в мюзикъла “Осем жени”. Този филм нямаше да бъде това, което е без нейния артистичен принос. Тя промения всеки кадър, в който се появи и го насища с магия. За мен няма никакво съмнение, че Катрин е гениална актриса, която винаги вдъхновява. Бих работил с нея още много пъти и и желая безчет успехи в киното и извън него.

Франсоа Озон, режисьор, сценарист и процудент

 

Катрин е национално съкровище

Деньов е участвала в някои от най-важните европейски филми за последните 60 години. Никога няма да забравя първия път, когато гледах “Отблъскване” на Полански. В “Индокитай” беше превъзходна. В “Площад Мандом” направи невероятно изпълнение. Катрин е национално съкровище, тя е направила толкова много за разпространяването на френското изкуство по света. Приносът на Деньов е неоценим.

Венсан Касел, актьор

 

Всички искахме да я следваме

Катрин Деньов е такава титанична фигура в историята на киното. Тя е неразривно свързана с културния облик на Франция за последните пет десетилетия. Всички искахме да я следваме. Всички млади актриси искат да приличат на нея. Могъща, но същевремнно нежна и ефирна, енигматична жена. В “Дневна красавица” тя постига съвършенството.

Леа Сейду, актриса

Коментари

Задължително поле