Катрин Деньов - Френска институция

В среда на интернет еднодневки и маркетингови звездички за бърза употреба, все още има имена и лица, които са издържали теста на времето и връщат вниманието към славните епохи на европейското кино. Такова екранно явление е Катрин Деньов. Вечната “дневна красавица” има чисто нов филм, който е включен в програмите на 11-ия Фестивал на френския филм и “Киномания 2021”, и може да бъде гледан в избрани кина на голям екран този месец. На 78 години Деньов е запазила своята актьорска класа и неповторимо излъчване.

Филмът се казва “Докато си жив” - стилна драма от режисьорката Еманюел Берко. Катрин Деньов играе тук заедно с Беноа Мажимел, Сесил дьо Франс, Габриел Сара и други. Ето го и сюжета: “Мъж обречен на млади години от болестта. Страданието на една майка пред непреодолимото. Предаността на един лекар (д-р Сара играе собствената си роля) и една медицинска сестра, които ги придружават по невъзможния им път. Една година, четири сезона, през които “танцуват” с болестта, опитомяват я и разбират какво означава да умреш докато си жив.”

“Докато си жив” е описван като “емоционален и проникновен филм, бляскаво очертани персонажи, въплътени от актьори достигнали до върха на майсторството.” Играта на Деньов в тази драма може да бъде видяна в избрани салони в София, Пловдив и Варна до края на месеца. Прожекцията във Френски институт в столицата е на 30 ноември, от 19 часа.

За ценителите на киното и златните имена на френската култура, всеки нов филм с Деньов е събитие. Една от богините на големия екран, тя се завърна в публичния живот след прекаран инсулт.

Катрин е въплъщение на френския женски идеал и продължава да изпълнява ролята на жива стена срещу вълната на късата памет и културния мазохизъм. Легендарната актриса е изящното припомняне за една друга епоха, която контрастира на днешното обезличаване на киното и размиване на европейската естетика.
През 2019-а тя получава мозъчен удар именно по време на снимките на “Докато си жив”, а работата спира за няколко седмици. Тя оцелява, оздравява и се завръща бързо на работа, но после идва пандемията. Тези изпитания в късния етап от бляскавия и бурен живот на Деньов допълнително очертават около нея арка на воля и непреклонност.

Една от кралиците на френските филми от 60-те и 70-те, тя обединява екранен аристократизъм и еротичен магнетизъм. След над 130 роли Катрин все още няма намерение да позволи за нея да се говори само в минало време. Но именно в миналото изплуват контурите на нейното величие. За ценителите на голямото кино тя винаги ще си остане “Дневна красавица”. Това е заглавието на скандалния сюрреалистичен шедьовър на митичния майстор Луис Бунюел от 1967-а година.

В този безупречен естетически експеримент Катрин Деньов играе отегчена и привидно благоприлична френска дама от високите социални етажи на Париж, която решава да инжектира адреналин в своя похитен от фригидност полов живот като стане проститутка. Тя работи само през деня, за да не я заподозре нейният съпруг и постепенно навлиза в света на платения и перверзен секс.

В своята кариера тя е била певица, модел и продуцент. Но филмовите роли я правят легенда. Нейните героини често са дистанцирани и мистични красавици, които събират в себе си желанията и страховете на мъжкото въображение. Деньов е муза на някои от най-големите майстори на киното. Освен с Бунюел, тя се е снимала при Франсоа Трюфо, Франсоа Озон, Жак Деми, Роман Полански, Ларс фон Триер, Режис Варние и много други.

В последните години Катрин Деньов бе една от малкото световни звезди, които се осмелиха да се опълчат срещу истерията на #MeToo движението и позорните медийни кампании за ограничаване на свободното изразяване. Тя се подписа под отворено писмо срещу “лова на вещици”, отприщен от радикалното движение и беше атакувана от прогресивните активисти и журналисти, но без успех. “Дневнатга красавица” победи мрачните фанатици.

Винаги ще я помня гола до прозореца в “Тристана”

Във филма “Тристана” на Луис Бунюел има сцена, в която Катрин Деньов стои гола до прозореца и гледа към младеж на площада, който също гледа към нея с надеждата да я види без дрехи. В този миг камерата фокусира върху лицето й. Това бе най-секси кадърът, който съм виждал, без да всъщност да показва нищо. Винаги ще помня такива сцени.

Франко Неро, актьор и режисьор

Само тя помагаше в чистенето

Аз съм една от малкото жени, които са спали с Катрин Деньов. Докато снимахме “Гладът” често купонясвахме вкъщи. А Катрин беше единствената, която на сутринта идваше да ми помага в чистенето.

Сюзън Сарандън, актриса

Ето това е стопроцентова жена

Забавно е да се работи с нея. Понякога е твърде директна и може да ти каже нещо неприятно, но това не е толкова важно. Важното е, че тя има силно присъствие. Невероятна е! Тя е стопроцентова жена и това е много приятно.

Жерар Депардийо, актьор

Тя е национално съкровище

Никога няма да забравя първия път, когато я гледах в “Отблъскване”. В “Индокитай” беше превъзходна. В “Площад Мандом” направи невероятно изпълнение. Катрин е национално съкровище, направила е олкова много за разпространяването на френското изкуство по света.

Венсан Касел, актьор

 

Авантюри с режисьори и Марчело Мастрояни

Катрин Деньов често е преплитала личния живот с професионалните ангажименти. Има легендарни любовни авантюри с множество прочути филмови фигури, включително с режисьора Роже Вадим и актьора Марчело Мастрояни. От първия ражда син - актьора Кристиян Вадим, а от втория дъщеря - актрисата Киара Мастрояни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети