КАТ оправда цената на патрулките за по 320 000 лв. със снимане на видео и излъчване на светлинни сигнали на задното стъкло

Снимка: БНТ

МВР купува 15 високоскоростни автомобила от различни марки, които ще бъдат без полицейска маркировка и ще осъществяват скрит контрол на движението по пътищата. "Труд" разкри, че "Пътна полиция" е готова да плати 320 000 лв. за всеки от автомобилите, и общата стойност на поръчката достига 4,8 млн. лв. с ДДС.

От КАТ оправдават решението с това, че всеки ден над 2400 автомобила са засечени да се движат с превишена скорост по пътищата в страната. Кола, движеща се по магистрала "Тракия" с 237 километра в час, засега е рекордьорът, хванат от на камерите на пътни полицаи. Все повече били и сигналите за шофьори, които шофират агресивно.

"Тормозят хората, карат с много висока скорост, настигат ги, започват да ги притискат. И нашата идея е със закупуване на немаркирани автомобили, които са достатъчно мощни, да бъдем актуални на всички промени", каза пред БНТ Звезделин Колев, началник отдел "Пътна полиция" - ГДНП.

"Второ, да са оборудвани с всички системи за заснемане на скорост, да може да се направи снимка, да може да се направи видеоклип. Да може, при заснемане на определено нарушение, да се настигне водачът, да се включат на задното стъкло надписи "полиция" и "стоп", стрелка и да се отбие водачът", каза Колев.

Колите ще бъдат оборудвани и с необходимата техника за извършване на пълна проверка на водача на автомобила и пътниците в него, както и налагане на глоба веднага. Ако шофьор стане свидетел или жертва на агресивно движение на пътя, ще може да подава сигнал и такъв автомобил ще бъде изпращан към мястото.

"Този тип "джигити" - хора, които се движат от лента в лента, с действията си са доста опасни за себе си, за другите водачи. Вече ние ще се включваме и ще взимаме отношение", заяви Звезделин Колев.

С тези автомобили щели се засичат и нарушения от страна на водачи, които не са български граждани. Те щели бъдат спирани и глобявани на място. Така от "Пътна полиция" щели да повишат събираемостта на глобите наложени на чужденци.

Коментари

Задължително поле