Кашкавалът е най-скъп в София 

В столицата и в Перник струва 27 лева за килограм, в Пловдив, Смолян и Кюстендил - под 21 лева

Цените на храните на едро намаляват, но в магазина продължаваме да плащаме значително повече 

От борсата до щанда увеличението е с над 50 на сто

С близо 30 на сто по-скъп кашкавал ядат в София и Перник в сравнение с хората в Смолян, Пловдив и Кюстендил, показват данните на правителствения сайт за сравнение на цените на дребно на основни стоки foodprice.bg. Докато в столицата средната цена на килограм млечен продукт е 26,99 лева, същата стока в Пловдив, Смолян и Кюстендил струва със 7 лева или с 30 на сто по-малко. Кашкавалът тип „Витоша“ в столицата е поскъпнал за последния месец с над 10 на сто, въпреки че средната цена на храната за страната намалява с близо 3 процента до 23,79 лева за килограм. В почти цялата страна цената на дребно на млечния продукт също е по-ниска в сравнение с преди 30 дни. Освен това все по-ниска е цената на кашкавала на едро и на борсите се търгува срещу 17,22 лева, показват последните данни на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Парадоксално е, че според данните на ДКСБТ цената на кашкавала на едро в област Пловдив варира от 22,40 до 22,95 лева, докато на дребно в магазините, според данните на foodprice.bg. Се предлага срещу 21,05 лв/кг, тоест с над лев по-евтино. 
Тенденцията е цените на храните на едро на борси и тържища да намаляват значително по-бързо в сравнение с тези, които реално хората плащат в крайна сметка в магазина, призна и служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Търговците продължават да слагат големи надценки, като за някои продукти те достигат и до над 100 процента. 

Яйцата са най-скъпи в магазините във Велико Търново и Ловеч – по 56 стотинки за брой при средна цена за страната от 51 стотинки. Във Варна е най-изгодно да си забъркате кеск, защото там яйцата струват по 42 стотинки. На едро пък цената им средно за страната е 37 стотинки за брой. В Румъния и в Германия яйцата струват по-евтино отколкото у нас, съответно 36 ст./брой и 42 ст./брой.

Най-скъпо е да си купиш кило домати в Стара Загора, където струват 4,80 лева за килограм, въпреки че на едро се продават средно при цени от 2,90 лева за килограм до 3,83 лева за килограм, в зависимост от това дали са вносни или оранжерийни родно производство, като първите са по-евтини. Тоест надценката и при тях е средно около левче за килограм или 25-30 на сто върху цената на борси и тържища. Най-евтино се търгуват доматите в Ямбол – срещу 3,35 лева за килограм в плод-зеленчука или магазина, показват данните на foodprice.bg. 

На едро един литър олио струва средно 3,33 лева. В Кюстендил обаче слънчогледовото масло се продава с близо 50 на сто надценка срещу близо 5 лева за литър (4,94 лв./л). Най-евтино може да бъде закупено във Варна и Шумен, където в магазините се предлага средно срещу 3,82 лв./л и 3,90 лв./л. 

Пакетче краве масло от 250 грама излиза средно 5,18 лева, ако бъде закупено на едро. В същото време в Бургас млечният продукт се продава с надценка от близо 60 на сто в магазинната мрежа срещу средно 8,14 лева за същия грамаж. Най-евтино излиза кравето масло в Монтана, където цената е близка до тази на борсите и продуктът се предлага срещу 5,84 лева за 250 грама. Маслото у нас е по-скъпо от това във Франция, Германия, Австрия, Словения и Хърватия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари