Кашони със секретни документи в дома на бивш шеф от МВР (обзор)

Президентският съветник Илия Милушев бе освободен срещу 20 000 лв. гаранция. На входа той бе посрещнат от съпругата си. Секретарят Пламен Узунов също излезе от ареста срещу 20 000 лв.

Гешев се закани да бъде разпитан и Румен Радев

Разрешенията за обиски са от 5 и 7 юли

Повдигнаха обвинения на Пламен Узунов и Илия Милушев

Шест кашона с документи с класифицирана информация, включително с гриф „Строго секретно” и „Строго секретно”, били открити по време на обиските в четвъртък при акция на прокуратурата. По време на операцията бяха претърсени и два кабинета в президентството - на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и на съветника по отбрана Илия Милушев. Двамата са с повдигнати обвинения, след като бяха задържани първоначално за 24 часа. Узунов е по разследване на спецпрокуратурата за търговия с влияние. По него е обвинен и бизнесменът Пламен Бобоков. Предприемачът е с парична гаранция от 1 млн. лв., а Узунов - 20 000 лева.

Илия Милушев пък ще отговаря по разследване на военна прокуратура за престъпен сговор и нарушаване или неизпълнение на служебни задължения, както и превишаване на власт с цел да набави за себе си облаги или да причини вреда на друг. След няколкочасов разпит, той е с мярка за неотклонение 20 000 лева. Именно по това дело били извършени и обиски на други места в София и били открити кашоните със секретна информация. Те били намерени в дома на бившия шеф на Архива на МВР И. К., каза главният прокурор Иван Гешев. В жилището имало и оперативен план от 2012 г. за действия срещу Златко Баретата.

„Не е наш кадрови проблем, че съветникът на президента по сигурността и отбраната Милушев получава документи, изнесени нерегламентирано от Държавна агенция „Разузнаване”, като същите са класифицирани като „държавна тайна”. Както и че са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България. Това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал българския президент за тези документи в първоначален разпит, а по-късно пред съда е обяснил, че се е объркал, не го е измислила българската прокуратура”, обяви Гешев. Той добави, че Пламен Узунов пък е получавал решения от Върховния административен съд, преди да са публикувани и подписани, както и че се опитвал да съдейства за получаване на български паспорт на руснак, който ДАНС определил като заплаха за националната сигурност и че съдействал за заличаване на криминална регистрация на друг чужденец.

„Господин Радев трябва да даде ясен отговор - знаел ли е или не за всички тези обстоятелства. Единственият недосегаем човек в страната, според конституционната регламентация, е именно президентът. И поради това ние ще изчакаме и уважим решението на Конституционния съд по нашето питане, касаещо неговия имунитет. В зависимост от него, ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от антикорупционната комисия. Тук бих задал и един въпрос - какво би се случило, ако това бе станало във Франция? Какво се случи с един водещ кандидат за президент на Франция, само за това, че беше назначил на работа своята съпруга. Дали той не получи 5-годишна присъда и как това би било коментирано в България”, обяви Гешев. Той добави, че разрешенията от два съда за обиските са от 5 и 7 юли.

„Президентският секретар Пламен Узунов е помагал на бизнесмена Пламен Бобоков изпреварващо да получава информация за различни събития, изпращайки му информация от публични източници”, каза адвокатът на Узунов - Емилия Недева. Тя добави, че в постановлението за привличането им към наказателна отговорност е написано, че Узунов е пращал на Бобоков информации от БТА.

Главният прокурор:

Политическо-партизански натиск от президента

„Прокуратура на Република България бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента и от обслужващи го политически формации”. Това обяви главният прокурор Иван Гешев по повод думите на Румен Радев след обиските в президентството. Той добави, че прокуратурата ще продължи да работи по същия начин, както досега и „няма да ни спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици, нито дори заплахите срещу прокурорите и техните семейства.” „Вчера, „обединителят на нацията” господин Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия?! Нещо, което не си позволи дори приватизатора на България Иван Костов. Той явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като „Черепа” и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ!”, каза Гешев. Той декларира, че за прокуратурата няма недосегаеми. „Не сме зависими от никого, независимо дали това са Борисов, Доган, Пеевски, Радев или друг. Зависими сме само от закона, от българските граждани и интересите на родината ни”, каза още главният прокурор. Той обяви и, че ще бъдат сезирани Европейската комисия, Европейският парламент и посолствата на страните членки на ЕС за политическия натиск и опитите за „унищожаване на независимостта на българската прокуратура!”

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право