Квебек ще пресява имигрантите с „тест за ценности“

Премиерът на провинция Квебек, Франсоа Лего.

Канадската провинция Квебек скоро ще изисква от икономическите имигранти да преминат през „тест за ценности“, според нова промяна в правилата.

Премиерът на провинцията Франсоа Лего заяви, че потенциалните имигранти в провинцията трябва да осъзнават ценности като равните права на мъжете и жените, предаде БНР.

Правителството на провинцията обяви, че въпросите в теста ще бъдат базирани на хартата за правата в Канада. Нововъведението влиза в сила от 1 януари 2020 г.

Ако се провалят, кандидатите за имиграция могат да вземат онлайн теста отново. За успех са нужни 75%. Ще има възможност и за курс, който покрива темите в своеобразния изпит.

Лего заяви, че новодошлите трябва да знаят и за светския закон на провинцията, който забранява на държавни служители като съдии, полицаи и учители да носят религиозни символи – кипa, тюрбан или хиджаб, кръстче, докато са на работа.

Оценката от 20 въпроса ще се съсредоточи върху въпроси около демокрацията, френскоговорящото общество в Квебек, светския характер на държавата и равнопоставеността между мъже и жени.

Целта е да се обезпечи, че новодошлите „се интегрират в обществото и се придържат към ценностите на Кебек“, заяви провинциалният министър на имиграцията Симон Барет.

Примерни въпроси са: „В Квебек мъжете и жените имат еднакви права и са смятани за равни от закона, правилно или неправилно?“ и „Посочете който от следните примери е дискриминация: отказ от назначаване на жена, която е бременна, на мъж, който няма необходимата диплома, или на човек заради неговия етнически произход“.

Коментари

Задължително поле