Кевин Спейси - Оправдан, но очернен

Обвиненията срещу Кевин Спейси отпаднаха, но очернянето остава. Прокурорите се отказаха от криминалното дело за сексуално посегателство след като техният свидетел реши да мълчи от страх, че може да бъде обвинен в лъжесвидетелстване и манипулация на доказателства. Но либералните медии, които още пропагандират истериите на #MeToo движението, заляха публичното пространство със заглавия и статии, в които истерично крещят, че въпреки оттеглянето на обвиненията Кевин Спейси не заслужава прошка.

Самият актьор със сигурност е страшно доволен от решението, но вероятно си дава сметка, че тепърва му предстоят тежки дни – особено в медиите и филмовите среди. Все още има няколко разследвания срещу него, но оттеглянето на единственото криминално обвинение е огромен успех по пътя към пълната реабилитация. В медийния съд обаче Спейси няма шанс. Културните и медийни институции са доминирани от идеологизирани и радикални прогресивни левичари, които са решили да наложат тоталитарен режим и да си отмъстят на „всички бели мъже“. Те не признават фундаментални за Западната цивилизация стандарти като невинен до доказване на противното и правото на свободно изразяване.

Но още преди оттеглянето на обвиненията Кевин Спейси вече даде сигнал, че няма да се откаже без бой. Една година след като беше буквално изличен от Холивуд и по сталинистки премахнат от готови продукции, Кевин Спейси реши да вдигне гарда и да се защити в енигматично видео обръщение с гласа и стила на героя си от сериала „Къща от карти” Франк. Той загатна, че са го отстранили без доказателства и обеща нови и интересни разкрития. Може би още тогава е знаел, че това обвинение в сексуално посегателство няма да издържи. То се състоеше в свидетелството на 18-годишен младеж, че Спейси го е грабнал за гениталиите. Интересно е да видим дали ще има още криминални обвинения срещу актьора или така наречените жертви са осъзнали, че не е толкова лесно да спечелиш в съда след като си подлъгал медиите със сензационно обвинение срещу знаменитост в търсене на внимание и пари.

За Спейси всичко започна преди повече от година. Кариерата и репутацията на големия американски актьор и носител на две награди „Оскар” полетяха скоростно към дъното след като името му бе засмукано във водовъртежа от секс скандали, отприщен от десетките обвинения към холивудския мега продуцент Харви Уайнстийн. Спейси стана поредното голямо име, което трябваше да се извинява за неприемливо поведение в миналото в контекста на все по-истеричната и кризисна среда в шоубизнеса.

Първоначално актьорът Антъни Рап реши да разкрие как преди 30 години Кевин Спейси се опитал да го съблазни. Спейси се извини, отдаде неприемливото поведение на алкохола и призна, че е гей. Ала после удобно заваляха още подобни спомени на различни мъже и Спейси бе изритан от „Къща от карти” и изличен от плакатите на готовия филм „Всичките пари на света”.

Допреди отприщването на сексуална паника в Холивуд, задвижвана от истерични феминистки, Спейси бе голяма и уважавана звезда от десетилетия. Авторитетен актьор отговорен за някои от най-иконичните роли за последния четвърт век – „Обичайните заподозрени”, „Седем”, „Американски прелести”, „Поверително от Ел Ей”.

Последните няколко години той бе лицето на изключително успешния политически сериал на „Нетфликс” „Къща от карти”. След секс скандала кариерата на Спейси рухна именно като къща от карти. От Академията, която връчва наградите „Еми”, отказаха да дадат специална статуетка International Founders Award на Спейси, както беше планирано преди близо година.

Кевин Спейси винаги е бил извънредно предпазлив и потаен по отношение на личния си живот и това допълнително захранваше слуховете за неговата сексуалност. Сега обаче цялата медийна гилдия е съсредоточена в него и дните на спокойствие са в миналото. Не е сигурно кога и дали той ще успее да се завърне в голямото кино. С онова обръщение отпреди няколко месеца, той събра подкрепата на свои фенове, но беше безпощадно атакуван от медиите. Дали Спейси може и иска да разкрие още мръсотия от кухнята на Холивуд? Дали ще завлече със себе си други топ имена? Развръзката все още предстои.

 

Заставал е и зад камерата

Кевин Спейси има богат артистичен размах и не се задоволява само с изяви пред камерата. Той е режисирал два филма – „Алигатор албинос” в средата на 90-те години на миналия век и “Отвъд морето”, излязъл преди 13 години. Първият е атмосферичен трилър, който си играе с каноните на жанра, а второто заглавие е музикална биографична драма за легендарния изпълнител Боби Дарин. Спейси, който режисира и е съавтор на сценария, влезе в ролята на Дарин и с авторитетното си превъплъщение обра овациите на публиката и критиката.

 

За него

Падна в капана на политическата коректност

Кевин Спейси несъмнено е една от големите жертви на новия „Черен списък” в Холивуд. Но иронията е, че той активно участваше в създаването на тази порочна система. Дълги години той беше прикриван в средите заради своята слава и сила. Дълго време никой не смееше да каже нищо за неговата сексуалност, за неговите изцепки. Той го отнесе след като Холивуд стана военна зона и огромен масов гроб за кариери и репутации. Спейси падна в капана на политическата коректност.

Джим Гоуд, писател

 

Манипулативно се разкри като хомосексуалист

Скандалът с Кевин Спейси е дълбоко тревожен и тъжен. Особено неприятно ми стана от начина, по който Спейси реши да се разкрие като гей, за да отвлече вниманието от обвиненията на Антъни Рап. Той не го направи когато имаше високите публични платформи и получаваше десетки престижни наглади. Не го стори, за да окуражи и вдъхнови хората с различна сексуална ориентация. Той го стори като калкулирана манипулация. В тази ситуация най-важни са гласовете на жертвите.

Закари Кинто, актьор

 

Не заслужава прошка

Няма как да се оправдае някой, който използва своята власт, за да се възползва сексуално от по-слаб човек, който не дава своето съгласие доброволно. Независимо колко добър актьор върши това. Антъни Рап е трябвало да живее три десетилетия с травмата, която Спейси му е причинил. А самият Кевин дори твърди, че не си спомня. Той е доминирал в ситуацията и нищо не го оправдава. И поведението му няма нищо общо с това, че той е гей. Той просто е бил по-властен и по-могъщ. Не заслужава прошка.

Джордж Такей, актьор

Коментари

Задължително поле