Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Трус от 2,6 по Рихтер в района на Доспат

Свинското поскъпна с 45% за година Цената му е рекордна за последните 5 години

Българските купувачи на имоти се завърнаха по морето 60% от сключените сделки са с нашенци

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

ТЕЦ “Варна” няма да продава ток на регулирания пазар

Комисията за енергийно и водно регулиране ще може да спре сделката с “Инерком” за активите на ЧЕЗ в България. Парламентът разшири правомощията на регулатора, като гласува окончателно промени в Закона за енергетиката.

Според тях КЕВР ще разрешава продажбата на дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ. По какви критерии регулаторът ще преценява кога да одобри една сделка, тепърва ще се прецизира в подзаконов нормативен акт.

Дава се възможност комисията да отнеме лиценза на компания, която наруши тази разпоредба. Поправката за правомощията на КЕВР предизвика спор в парламента в сряда и доведе до отлагане на гласуването в пленарна зала. Тогава депутатите на ГЕРБ бяха категорично против нея с аргумента, че ако се разширят правомощията на регулатора, срещу държавата ни ще бъдат заведени нови арбитражни дела.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обаче обяви, че е взето политическо решение на партията за подкрепа на тази идея.

Приета беше и поправка в закона, според която КЕВР вече няма да включва в регулирания пазар производители на електрическа енергия, чиято цена надхвърля с над 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния период. Така на практика се блокира възможността ТЕЦ “Варна”, ТЕЦ “Бобов дол” и ТЕЦ “Марица 3” да се включат в енергийния микс при два и три пъти по-високи цени от пазарните. За тази поправка настояваха и работодателските организации. Според тях, ако поправката не беше приета, това щеше да доведе до поскъпване на тока за бита с минимум 20%.

Часове преди това парламентът избра четирима нови членове на КЕВР. В областта на енергетиката ще работят Александър Йорданов, предложен от Обединените патриоти, и Георги Златев, от “Воля”.

В областта на ВиК беше избрана Пенка Трендафилова, кандидат от “Воля”. Ремзи Осман, предложен от ДПС, влиза в комисията като член с юридически стаж. Мандатът и на четиримата е 5 години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ако наредят на Иванчо да я спре – ще се получи. Зависи какно ще каже първия /той един единствен/

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.