КЕВР следи разговори и мейли за цената на тока

Регулаторът ще иска запор на сметки на лица и фирми, ако правят картелни споразумения

Комисията за енергийно и водно регулиране ще може да изисква записи на телефонни разговори и мейли на лица и фирми, които нарушават конкуренцията на енергийния пазар. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, качени за обществено обсъждане. Те целят да разширят правомощията на комисията заради изискване на европейски регламент от 2011 г., който обаче не беше транспониран в нашето законодателство, защото у нас нямаше енергийна борса.

Експертите на регулатора ще извършват проверки и ще съставят актове при установено нарушение, гласят още промените. КЕВР ще има право да поиска от съда да наложи запор на сметките, движимите вещи, както и възбрана върху имоти на нарушителите.

При установени злоупотреби на пазара на едро с електроенергия глобата за физически лица е от 1500 до 15 000 лв., а за фирми и еднолични търговци - от 20 000 до 150 000 лв. Санкцията важи и за участници, които се опитват да манипулират пазара. Глобата скача трикратно при второ нарушение, е разписал законодателят.

Комисията може да накаже нарушителите като ги лиши от правото да упражняват определена дейност или професия за срок от шест месеца до една година.

Председателят на КЕВР Иван Иванов вече обяви пред журналисти, че заради новите функции на регулатора ще настоява и за увеличаване на финансирането на комисията.

Работодателите:

Премиерът може да реши проблема с поскъпването

Бизнесът отказа среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова по повод поскъпването на тока за фирмите. „Тези проблеми вече могат да се решат само на най-високо ниво в йерархията на изпълнителната власт, във взаимодействие с Комисията по енергетика в Народното събрание и ръководствата на парламентарните групи”, обявиха в писмо от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

В срещата трябваше да участват и държавните енергийни дружества – НЕК, АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица Изток 2”. Преди дни работодателите обявиха, че двата производителя на ток заедно с шепа търговци манипулират пазара на електроенергия.

Затова от бизнеса заявяват, че няма никакъв смисъл да водят разговори с тези, „които спекулират на пазара и създават настоящата опасна ситуация, в това число и с ръководителите на предприятията от държавния енергиен олигопол”.

Междувременно от Комисия за защита на конкуренцията обявиха, че са започнали да събират и анализират информация за състоянието на електроенергийния пазар в страната. Поводът е внесен сигнал от Асоциацията на организациите на българските работодатели за картел с цените на тока на свободния пазар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика