На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Кеймбридж разследва робовладелското си минало

Вековният британски университет в Кеймбридж обяви че ще проведе двегодишно академично изследване което да потвърди до какво степен висшето учебно заведение се е възползвало и дори окуражавало търговията с роби през Атлантическия океан, както и други подтискащи практики от колониалното минало на Великобритания, предаде агенция Ройтерс.

Проучването ще се съсредоточи както върху финансовите облаги, които Кеймбридж е получил в резултат на робовладелските практики в Британската империя, така и върху ефекта който са имали преподаваните в университета догми за засилване на расисткото мислене между ХVIII и ХХ век.

Съгласно различни данни между 10 и 28 милиона африканци, са били отвлечени и прекарани по Атлантическите маршрути до Северна Америка в периода между ХV и ХIХ век, когато търговията с роби във Великобритания е обявена извън закона.

Информацията не уточнява какви мерки ще предприеме Кеймбридж, ако и когато открие до каква степен се е облагодетелствал от търговията с роби.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Нека всеки с нормално количество сиво вещество, прочете тази кратка публикация. След това да я прочете още веднъж. Това са хора които са завладявали измъчвали ограбвали други хора, имали колонии които са изсмуквали, хора за които другите извън тяхното разбиране за охолен живот не са били хора, а средства! Сега ние ги слушаме, те ни разпореждат, те ни определят ценностите, казват кое е правилно, а кое не. Те са новите носители на морал, на ценности на Конвенции ! В същото време още в Търновската конституция е записано категорично в чл 63 : “ Всякой роб от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става щом стъпи на българска територия..“ ! Има ли смисъл да продължавам с коментара ??

  1. тараторчо, ма много си кух, ма баби!
   Я виж ко пиши у статията! „от 15 до 19 век“.
   Сега, баби да ти кажа – знайш ли колко роби са закарали у „северна америка“ през 15-и век?
   Нула, тараторчо! Н у л а!
   Защото 15-ти век започва през 1401 г. и завършва през 1500 г.
   Така, че, тараторчо ти се налага да броиш робството цял век по-малко.
   След това – Канада става самостоятелна държава през 20-ти век. Преди това винаги е била англия. А в тази „канадска англия“ никога, ама никога не е имало нито робство, нито роби. А негри си е имало. По друг начин казано – в Канада негрите никога не са били роби.
   Ти да видиш. как ли този факт за липсата на каквото и да е робство в Канада се е отразило на Кемския мост?
   колкото до робството в южна америка, то никога не е било свързано нито с англия, нито с кем бридж.
   Ако пък вземеш та прочетеш кога е отменено робството в Северните щати – то ще останеш смаян защото е отменено заедно с отпадането на северните щати от англия – т.е. веднага след „войната за независимост“.
   Разбираш ли – веднага след 1770 г. е отпаднало робството.
   Ето така – от 1550 г. (първото англиско поселение в америка) до 1770 г.(обявяването на независмостта – създаването на САЩ) остават само 200 години.
   та за какво робство приказваш, тараторчо?

   1. Куре Нинова , остави тези години остави робството , писаното отТартаковер важи за по съвременния свят , та една Англия знаеш ли какви територии е владяла , а другите западни държави , една пет милионна Белгия е владяла 80 милионен Судан знаеш ли какви богатства са исмукани , а една огромна Индия знаеш ли от кого е била колонизирана, прочети ,така че коментара си е доста точен , вдяна ли баби !

    1. Курнелия или каквато всъщност си, с нищо не оборваш тезата на господина. Англичаните са създатели на съвременното робство. Те са и най-лошите колонизатори, които света познава. Затова цяла Африка ги мрази. С подлост, интриги и много кръв са постигнали висок стандарт. Сега , когато няма от къде да грабят се видя, че са едни мързеливи, грозни и болни хора, които един Брекзит не могат да направят.

 2. Перфектен коментар на ТАРТАКОВЕР , това е истината за съвременния свят , важеща за САЩ и, ЕС и техните сателити , браво още веднъж приятелю !

 3. Турците убиваха и клаха в цяла Европа, отвличат жени и ги изнасилваха и ОТНОВО правят същото . Всички които вдигат шум с Аларми, с кучета или с китайски пиратки, продават Хероин са турски Шпиони.Англичаните трябва да гледат как руснаци и испанци бяха Роби на арабите, но после ги изклаха избиха и станаха империя. Или изтребваш Арабските Змии и крокодили, както Динозаври и Мамути, или те ще те изядат.

 4. Заглавието провокира емоции и шаранитв от форума кълват. В това изследване не става въпрос за съвест, още повече гузна. Империите са ампутирали тези си душевни качества. Става въпрос само за констатация и статистически анализ. Заключението ще бъде, : днес ние се дистанцираме от тези действия и се дистанцираме. Нека не забравяме обаче многото акционерни дружества под шапката на Кембридж, а парите обичат спокойствие и комфорт.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.