Кен Макалъм - Загадъчния

“Нашите хора - наравно с нашите партньори - се борят да пазят страната ни в безопасност и са винаги готови да извървят допълнителното разстояние, за да го постигнат. Бидейки посветил целия си професионален живот на това общо усилие, за мен е огромна привилегия да бъда поканен да го ръководя, в качеството на генерален директор”.

С тези няколко думи, подадени под формата на изявление за медиите, в понеделник тази седмица прие поста на новият, 18-ти по ред, директор на британското контраразузнаване (известно като МИ-5) Кен Макалъм. Досегашният първи заместник на сър Ендрю Паркър, който оглавява службата от 2013 г. досега, ще застъпи на адреса “Пощенска кутия №500”, някъде в Лондон, в края на април. Дотогава Макалъм ще бъде пълна “сянка” на Паркър, докато се осигурява приемствеността в ръководството на “Военно разузнаване, Секция 5” на което отговаря абревиатурата МИ-5 от официалното й създаване през 1914 г. Тайната служба и нейните 4 000 служители, наравно с тези от външното разузнаване, МИ-6 и от центъра за електронно подслушване и проследяване, Правителствен щаб за комуникации (GCHQ) осигуряват гръбнака на британската разузнавателна мрежа и респективно национална сигурност.

Който разбира се, се пропуква от време на време. Под надзора на предшественика на Кен Макалъм, Ендрю Паркър, се случиха няколко десетки терористични нападения на територията на Великобритания по време на мандата му - включително самоубийственият атентат през пролетта на 2017 г. в Манчестър, след концерт на тийн-звездата Ариана Гранде.

Независимо разследване на случая по-късно установи, че атентаторът, Салман Абейди, е бил познат на властите като податлив на радикализиране, но не е бил обект на активно следствие преди да детонира носеното от него самоделно взривно устройство, което отне живота на 22-ма души. Докладът посочи, че както полицията в Манчестър, така и МИ-5 са имали повече от необходимите възможности да предотвратят нападението, но са подценили или дори пренебрегнали заплахата, която е представлявал Абейди.

При всички положения, британските всекидневници изтъкват, че сър Ендрю Паркър е един от най-дълго задържалите се на поста генерален директор на контраразузнаването от фиксирания мандат като държавен служител, поел ангажимента да осигури не само предаването на флага на своя приемник, но и приемственост в новата геополитическа реалност, в която се намира страна, след като Великобритания формално напусна Европейския съюз в началото на годината.

И ако дотук информацията звучи като “тупкане на топката” е, защото е така! Британското контраразузнаване се е погрижило достъпната информация за следващия му генерален директор (но, за да сме честни и на всеки официален служител на службата) да е от оскъдния тип. В този контекст за Кенет “Кен” Дъглас Макалъм, освен снимката му, се знае колкото е разрешено - в пъти по-малко от достъпните публични данни за предшественика му, Ендрю Паркър - за когото поне е известна годината на раждане - 1963.

Което не е нещо, което знаем със сигурност за Кен Макалъм. В официалното изявление на МИ-5 по адрес на новоназначения генерален директор, както и в достъпните публични данни, за Макалъм дори не се споменава годината, камо ли рождената дата.

Най-общо за него се знае че е роден в Глазгоу, Шотландия и е някъде в средата на 40-те си години. Дипломирал се е с магистратура по математика в местния университет. Обича разходки сред природата. И така! Предвид, че според професионалната му “биография” е започнал кариерата си в Северна Ирландия в рамките на усилията за укрепване на мирния процес в региона, започнал активно след мирното споразумение от Белфаст от 1998 г., можем да отсъдим, че вероятно е в горната половина на 40-годишните. Близкият до управляващите консерватори вестник “Дейли Телеграф” посочва в справката си за Кен Макалъм, че причината да не се обявява официално възрастта на новият генерален директор на МИ-5 не е свързана с неговата безопасност, но въпреки това остава неясна. Какъвто и да е поводът, вероятно има причини - кой разкрива фактите от живота на топ-шпионина си?!

Пък и от достъпните стигат на този етап за бърз поглед отгоре. От 25-те му години в “тайна служба на нейно величество”, първите десет от кариерата на Макалъм преминават в Белфаст и по-специално в борбата с тероризма, след влизането в сила на Споразумението от Разпети Петък, за което е получил “бляскави оценки”. В следващия етап от професионалното си развитие, Кен Малакъм се насочва към борбата с радикалния ислямизъм, разказва официално МИ-5, което можем само да предположим че е последвало атентатите в Лондон от 2005 г. Интересите му го отвеждат оттам към ръководен пост в област на кибер-сигурността, преди да поеме осигуряването на сигурността на Летните Олимпийски игри през 2012 г. в британската столица.

 

Изгрява покрай Скрипал

Името на Кен Макалъм влиза в публичното пространство през 2018 г., когато оглавява разследването около предполагаемото (според Москва) и потвърдено като теория от Лондон, отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. В качеството си на заместник генерален директор на МИ-5 от 2017 г., той се смята за отговорен за подобряване на комуникациите и сътрудничеството между различните британски служби за външно и вътрешно разузнаване. Заради което и назначението му се приема много положително от шпионската общност на Албиона, посочват експерти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети