Керемедчиев: Втечненият газ е малка част от стратегията на САЩ за Източна Европа

Преговорите за доставка на втечнен газ са много малка част от цялата стратегия, която има Съединените щати за Източна Европа, защото за последните дни се вижда, че те рязко променят своята политика и до септември ще увеличат максимално натиска върху Русия.

Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-външен министър, по БТВ. По думите му излизането от газовата криза няма да е лесно и бързо.

"Всъщност основната задача на Щатите не толкова да заменят бързо доставките от Русия, които много трудно може да бъдат заменени директно, а напълването колкото може по бързо на газохранилищата не само в България, но и в Европа, смята Керемедчиев. Той напомни, че САЩ заделят огромен ресурс, за да подпомагат съпротивата на украинската армия срещу руската инвазия.

"Те не само ще харчат тези средства за подпомагане на Украйна, но ще харчат средства за подпомагане на източния фронт на НАТО. България стои доста слабо и меко в общата отбранителна линия, която в момента се заражда срещу Русия. Съответно, това посещение на премиера беше не толкова за договаряне на диверсификацията на газ, тъй като два танкера или последващи танкери няма бързо да решат тази газова криза. На нас ни трябват други действия, но най важното е България да бъде един твърд и последователен член на НАТО, който следва общата политика на Алианса. Виждате какви разногласия има, в това число и в правителството последните месеци", коментира Керемедчиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България