Изложба разказва за Шумен в парламента

Вижте на кого кой номер се падна на жребия за бюлетината на евровота ГЕРБ взе бюлетина №12, а БСП - №18

Деца сътвориха красота в Благоевград

Учени откриха опасни бактерии в електронните цигари

КПКОНПИ проверява Красимир Каракачанов за недекларирани имоти

Апелативният съд в Търново върна делото „Червеите“ за ново разглеждане от първата инстация

Министър Желязков: Създадена е организация за контрол по време на предстоящите празници

Област Монтана намаля с 2577 души

6 г. затвор за трафикант, удавил шестима иракчани

Министър Нанков: Магистрала „Хемус“ може да бъде готова през 2023 г. През юни започват процедурите за последните 90 км

Поставят прегради срещу самоубийци на две метростанции в София

Чуждестранни студенти с български произход от Медицинския университет в София поставиха проблемите си пред вицепрезидента

497 са случаите на морбили на територията на страната

Прокурори ще проверяват на място 746 къщи за гости, построени с пари от ЕС Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е открит и разпитан

Фитнес тренировките намаляват риска от Burnout

Кефал “вали” от небето в Ченгене скеле Зелените морски раци късат мрежите на рибарите

В рибарското селище това лято чакат бум на туристи край живописните канали. Снимки: Татяна Байкушева

Най-сигурно е да кръстиш лодката си на внуците

Кефал заваля от небето в рибарското селище край Бургас – Ченгене скеле. След пролетните пасажи от попчета и карагьоз, кефалът се е появил в каналите на селището. Ловят го с кепчета. Гларусите обаче не спят и зорко наблюдават действията на морските. Стрелват се и грабват по някоя риба. „Нямат насита. Дори като се нахранят, продължават да налитат. Стоим си с жената пред хижата, и изведнъж върху главите ни паднаха два едри карагьоза. Викам си – бре, морето отесня и рибата взе да пада отгоре. А те ги изтървали гларусите, от човките им падат”, залива се от смях един от риболовците.

Пред пролетния сезон рибарите се събират в култовата кръчма „Морски сговор“ и си разправят нови и стари лакърдии и истории – да минава времето, пък и да се заредят с оптимистично морско настроение, както те му казват.

„Наистина кефали не са валели тук. Ябълки са отрупвали плажа, живи телета са излизали от морето, но риба не е падала от небето“, коментират в Ченгенето. И наистина, заради авария на кораби в пристанището, навремето товарите им от ябълки и телета, се озовали сред вълните и изплували на техния бряг преди години.

Тази пролет, освен нахалните гларуси, рибарите си имат и друг дерт- зелените морски раци, които късат мрежите им. Морските вече започнаха да кърпят оръдията си на труда и да потягат лодките.

Имало неколцина, които кръстили лодките на жените си, и след като се развели няколко пъти, трябвало все да сменят имената. Това се правело напролет.

Според един риболовец, който кръстил морския си съд на жена си, готов бил да търпи тормоз, само и само да не се налага да пребоядисва и да променя името – т.е. да не сменя жената, за да не си отваря работа. Колегите му обаче са пълни с енергия и не само пребоядисват, но правят основен ремонт на корабчетата си.

„Най-сигурно е да кръстиш лодката си на внуците“, разсъждава опитният риболовец Жельо Попов. Или с неутрални имена, свързани с морето, например „Русалка“, „Нептун“, „Чайка“. В тези несигурни откъм женска вярност времена обаче, можело морският съд да пърпори из залива и без име.

В рибарското селище има и друга мода. Петима от морските са си купили колела и се придвижват с тях из Ченгенето. Не се надяват на специални велоалеи. Първо трябва да се оправят улиците на уникалното рибарско селище, които ако не друго, поне си имат имена. Кръстени са основно на ветрове. Мнозина живеят например на улица „Бонети“- „хубав вятър, който духа от брега“.

Рибарите с колелета си ходят на гости, обменят информация за рибата, услужват си с дреболии или по-едри неща за лодките. Тази година се очакват много туристи. Селището е екзотично- разположено е от двете страни на два живописни канала. Хижите им пък са накацали по бреговете. За да не са неугледни и да не се излагат пред гостите, най- трудолюбивите вече са започнали да ги санират. Правят към това и малки градинки.

„Щом дойдат да го разгледат, туристите трябва да видят, че тук е неповторимо място“, обясняват риболовците. Ще продават риба направо от лодките си, ще им показват как се кърпят мрежи, а може и да ги повозят из залива. Част от атракцията е и да пробват уникална рибена чорба в кръчмата „Морски сговор“.

Колкото и да въртят и сучат около лакърдиите, една мисъл не напуска рибарите – дали ще дойде тази година пролетният сафрид. Той идва два пъти в годината- пролет и есен. Миналата есен обаче така и не се появил. Обичайното време, в което пасажите идват, е месец май. Преминаването на сафрида покрай бреговете трае една седмица. Първо се появява край Синеморец, Царево и след това нагоре към Бургаския залив, където е Ченгене скеле, Поморие, Несебър и т.н.

Лошото е, че няма знаци, които да подскажат дали тази година ще е „сафридена“. Както обичат да казват старите морски вълци: „Рибата къща няма“. Т. е. свободолюбива е и не се подчинява на традиции и правила.

Затова, засега,  риболовците се утешават с ловене на попчета и карагьоз. Вече са извадени и първите мрежи за калкан, чийто улов продължава до 15 април.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.