Ким Чен-ун - Ядреният диктатор

Помпозни военни паради, оръжия за масово поразяване и азиатски "сталинизъм" се свързват с името на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, които ужасява световните политици. За едни той е жесток диктатор, за други е ръководител от световна класа. Ким убива собствения си брат и екзекутира чичо си, ръководи държавата без зачитане на основните човешки права, взривява бомби и застрашава човечеството.

38-годишният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун, чийто личен живот се пази в дълбока тайна и семейни снимки не съществуват, преди дни неочаквано показа на света дъщеря си Ким Чу-ае. Момичето се присъедини към него публично по време на теста за изстрелване на най-голямата междуконтинентална балистична ракета в страната. На снимките се вижда как двамата са хванати за ръка. 

За първи път за дъщеря му се споменава през 2013 г., след когато американската баскетболна звезда Денис Родман посещава Северна Корея. Той прекарва известно време със семейството на "г-н Ким", почивайки си на брега на морето и „държейки в ръце бебето Ким Чу-ае“. Предполага се, че диктаторът има три деца - две момичета и едно момче. Според експерти, извеждайки дъщеря си публично, севернокорейският лидер намеква, че властта в страната ще продължи да се наследява.

Биографията на Ким Чен-ун е обвита в мистерия. Според официалната информация лидерът на КНДР е роден на 8 януари 1982 г. в Пхенян, но източници от разузнаването твърдят, че Чен-ун е с няколко години по-млад и е роден не по-рано от 1984 г. Родителите на бъдещия политик са севернокорейският глава Ким Чен Ир и балерината Ко Йонг Хи. Образованието на Ким, подобно на детските му години, е безопасно скрито от обществото. Известно е, че в ранна възраст учи в международно училище в Швейцария, но ръководството на учебното заведение уверява, че лидерът на КНДР не е прекрачвал прага му. Предполага се, че като дете получава знания индивидуално у дома и не притежава нито една диплома от европейски университети.

Ким Чен-ун се появява на политическия хоризонт в КНДР през 2008 г., когато тръгват слухове за фаталната болест на баща му Чен Ир, който ръководи страната по това време. Малко преди неговата смърт, Ким е назначен за ръководител на Националната служба за сигурност на Северна Корея. На 24 ноември 2011 г. той е официално провъзгласен за върховен главнокомандващ на Корейската народна армия и става председател на управляващата Корейска работническа партия.

Политиката на най-младия севернокорейски лидер, дошъл на власт на 26 години, е наситена с абсолютна безкомпромисност. По време на управлението си той екзекутира повече от 70 души, което е рекорд сред всички владетели на страната. Обвиненията в корупция са честа причина за екзекуции. Някои чуждестранни медии дори се възхищават на политиката му, призовавайки властите на собствените си страни да се справят ефективно с подобни явления. Сред осъдените на смърт е дори чичо му, когото младият лидер обвинява в предателство и подготовка на преврат. 

В същото време Ким Чен-ун активно се занимава с реформи в КНДР и постига значителен успех. Неговите постижения включват затварянето на лагерите за политически затворници, промяната на така нареченото крепостничество, в резултат на което хората могат да създават селскостопански производствени клетки от няколко семейства, а не от цели колективни ферми, и дават на лидера само част от своите култури, а не всички, както е по-рано.

Севернокорейският лидер поддържа приятелски отношения с Китай, който е основният търговски партньор на Северна Корея. В резултат на реформите на Ким Чен-ун стандартът на живот на гражданите се повишава, започва въвеждането на нови технологии и развитието на икономиката на страната. 

Важна част в политиката на лидера на КНДР е създаването на мощни ядрени оръжия. Ким Чен-ун редовно отправя шумни предизвикателства към целия свят, доказвайки своята мощ по „забранен“ ядрен начин. Заобикаляйки всички резолюции на Съвета за сигурност на UNPO, Чен-ун продължава делото на баща си и развива ядрения потенциал на страната.

Най-известните му действия по време на управлението му са влизането на КНДР през 2012 г. в "клуба на космическите сили", провеждането на третия ядрен опит в историята на Северна Корея през 2013 г. и изстрелването на изкуствен спътник в Земната орбита.

Владетелят редовно провежда тестове, като дава приоритет на разработването на севернокорейски ядрени оръжия за масово унищожение, въпреки суровите санкции, наложени на КНДР от всички водещи страни по света. Според севернокорейския лидер, ядрената програма е единственият начин малка страна като Северна Корея, която не разполага с огромни запаси от полезни изкопаеми, да получи признание на световната сцена. 

 

Вече е зрял и грамотен политик

Той постигна своята стратегическа цел – притежава ядрено оръжие, има ракета с обхват до 13 хиляди километра, която може да достигне всяка точка от земното кълбо, или до всяка точка от територията на вероятния му противник. Той е грамотен, вече напълно зрял политик. Уверен съм, че Пхенян и Москва ще гарантират със съвместни усилия развитието на двустранния диалог и конструктивното сътрудничество в различни области. Това отговаря напълно на интересите на народите на нашите страни и подпомага укрепването на сигурността и стабилността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло.

Владимир Путин, президент на Русия

 

Умен и велик лидер

Занимава се с много трудни неща от съвсем ранна възраст. Много хора със сигурност са се опитали да му отнемат властта, но никой не е успял. Очевидно е, че той е доста умен човек. За мен лидерът на Северна Корея  е велик политик, който ще постигне превъзходно икономическо бъдеще за страната си. Той е много открит и директен. Ким Чен-ун взе много мъдро и обосновано решение. Алтернативата на това решение, щеше да бъде и катастрофална, и неприемлива! Неговата страна има страхотен икономически потенциал. Двамата имаме наистина добри отношения.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

 

Важно е да останем приятели

Положението на Корейския полуостров засяга мира и стабилността в региона. През изминалата година се появиха добри перспективи за решаване на проблема за полуострова чрез диалог, което бе оценено от международната общност, но и засили очакванията й. Дружбата между Китай и Северна Корея не може да бъде разклатена от промени в международната обстановка. Пекин иска да играе конструктивна роля в денуклеаризацията на Корейския полуостров. Двустранните приятелски отношения са взаимно изгодни и са общ стратегически избор.

Си Дзинпин, президент на Китай

Обича лукса

Частни острови, огромни палати и личен харем от хиляди жени - Ким Чен-ун харчи милиони за скъпи удоволствия. Диктаторът притежава 17 дворци, разположени в различни части на страната. Един от тях има собствена самолетна писта. Севернокорейският лидер притежава и частен остров за забавление, където разпуска с най-приближените си служители. Колекцията му от часовници се оценява на 8 милиона долара. Чен-ун обича да пирува с гъши дроб, омари и хайвер и пръска над 21 млн. паунда годишно за алкохол и дизайнерски цигари. Притежава луксозен самолет, а частният му влак е прочут в целия свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети