Кино в космоса: Русия срещу САЩ

Кадър от руския филм “Салют 7”, излязъл преди три години.

“Роскосмос” в състезание с Том Круз и Илон Мъск

Кой пръв ще направи игрален филм на Международната космическа станция 

Руснаците планират снимки догодина

Кой пръв ще успее да направи игрален филм в космоса? Този въпрос се превръща в актуалната кино интрига, след като на хоризонта вече има два проекта - руски и американски. Преди няколко месеца Том Круз и Илон Мъск казаха, че искат да си партнират с НАСА за снимките на първия в историята художествен филм на борда на Международната космическа станция. Но преди дни от “Роскосмос” обявиха, че Русия ще стане първата страна с подобен исторически подвиг. Руското филмово студио Yellow, Black and White вече се е заело със задачата. Сюжетът ще включва полет до международната космическа станция, а снимките трябва да започнат през есента на 2021-а. Предстои отворен кастинг за главен актьор.

Според “Роскосмос” филмът ще има за цел да популяризира Русия и да представи космонавтите в героична светлина. Киноекипът ще се качи на борда на Международната космическа станция с руския транспортен пилотиран кораб “Съюз МС”.

Кадър от руския филм “Салют 7”, излязъл преди три години.

По-малко детайли има за американския проект. През пролетта стана ясно, че Том Круз води разговори с компанията на Илон Мъск Space X и НАСА за осъществяването на първия в историята игрален филм в открития космос. Засега има информация, че това няма да бъде част от сагата “Мисията невъзможна”, която Круз развива като продуцент и главен изпълнител вече повече от 20 години. Снимките на новият филм от шпионската екшън поредица във Венеция бяха прекратени в началото на годината, заради настъпването на COVID-19. Том Круз от години е известен със страстта си по качващите адреналина каскади, които изпълнява сам. В последните няколко години сензация предизвикаха кадри от снимките на последните два филма от поредицата “Мисията невъзможна”, в които се вижда как Круз сам участва в невероятно сложни, скъпи и опасни въздушни екшън сцени.

Коментари

Задължително поле