Кино шедьоври от 50 държави на фестивала „Златна липа“

За 11 години “Златна липа” се утвърди трайно на културната карта в България.

Богата програма с вход свободен от 1 до 5 юни в Стара Загора

Режисьорът Магдалена Ралчева представи новия си филм “Сватба” в Кан

Ели Скорчева получава голямата награда за принос към киното

Най-доброто от новото европейско и българско кино ще видят гостите на 11-ото издание на утвърдения кинофестивал “Златна липа” в Стара Загора, който тази година ще се проведе между 1 и 5 юни. В три зали, с вход свободен, ценителите на киното ще могат да се насладят на 50 филма от 18 европейски страни, създадени през последните две години - 30 ще бъдат лентите от Европа и 20 в селекцията “Българско кино”. Девет филма са включени в конкурсната програма - сред тях има две български заглавия - “Уроците на Блага” на Стефан Командарев и “Защото обичам лошото време” на Яна Лекарска.

Магдалена Ралчева представи последния си филм “Сватба” в Кан.

“Фестивалът се наложи с една много прецизна селекция, която винаги поддържаме и се стремим да я надграждаме с всяко следващо издание”, каза пред “Труд news” режисьорът Магдалена Ралчева, която е създател на конкурса от самото му начало.
“Петчленното международно жури, което ще оценява конкурсната програма е с председател д-р Геновева Димитрова - един от водещите български кинокритици, Линда Олте - режисьор от Латвия, която миналата година спечели с филма си “Сестри” три от наградите на фестивала “Златната липа”, Пандора Джоунс актриса и сценарист от Великобритания, Мариуш Гжегожек филмов и театрален режисьор от Полша, дългогодишен ректор на Филмовата академия в Лодз и Санджин Малешевич визуален артист и режисьор от Босна и Херцеговина, който от много години живее и работи в САЩ.

“Програмата от българско кино е много богата, с ленти от игрални, документални и късометражни филми. Сред игралните филми са ,, “Добрият шофьор” на Тонислав Христов. “Чума” на Иван Владимиров, „ Апостол” на Петър Русев, документалната премиера “Оглушителна светлина” - на Станислав Дончев, “Последният гларус” - лентата, която получи наградата “Златен ритон”, отново на Тонислав Дончев - изобщо палитрата е богата и пълната програма на фестивала може да се види в неговия сайт, така че всеки да направи своя избор”, каза още Магдалена Ралчева.

В извънконкурсната програма ще бъдат представени филмите както на големи имена в европейското кино като Роман Полански, Нури Бигле Джейлан, Франсоа Озон и Даниеле Лукети, така и на техни колеги, които тепърва се утвърждават с таланта и с интересния си авторски почерк от Белгия, Албания, Грузия, Полша, Сърбия.

По традиция фестивалът има и богата съпътстваща програма, която е неделима част от фестивалния живот.

“Тази година ще представим изложбата на актьора и директор на Сатиричния театър “Алеко Константинов” - Калин Сърменов, озаглавена “Светлата страна на нещата”. Той е много талантлив и като художник и се радвам, че ще представи в рамките на фестивала картините си във фоайето на Държавната опера в Стара Загора”, разказа още Магдалена Ралчева.

Кинокритикът проф. Божидар Манов, който от години е и гост-автор в “Труд news” пък ще представи книгата си с разкази “Хора с прякори”. За втора година ще има и специална анимационна работилница за деца, в рамките на която 16 деца, от 4 до 18 години, през петте фестивални дни ще направят своя първи анимационен филм, под ръководството на големи български аниматори, а на церемонията по закриването публиката ще може да види резултатите от тяхната работа.

Ралчева подчертава, че тази година отново всички тези филми ще бъдат показани при “вход свободен” в три зали, което още повече допринася за това фестивалът да се утвърди на културната карта, не само на Стара Загора, но и на България. Заслугата затова е на Община Стара Загора и кмета на града Живко Тодоров, които всеотдайно подкрепят провеждането на този кинофорум.

“Допреди две години залите бяха две, но добавихме към тях още една, защото потребността да се гледа качествено кино стана все по-голяма и броят на зрителите нараства, което във време в което филмите се гледат на лаптоп и телефон е много радостно, удовлетворяващо и вдъхновяващо за мен и целия ни екип”, каза още Магдалена Ралчева.

 Тя издаде, че наградата “Златна липа” за цялостен принос в киното тази година ще бъде връчена на актрисата Ели Скорчева - тя ще получи по време на церемонията по откриване на фестивала на 1 юни.

“Винаги много съм харесвала Ели Скорчева и съм имала удоволствието да я снимам в своя студентска работа. Както знаем, тя от 30 години не се снима в голямото кино - за мен това е истинско ощетение и се радвам, че тя триумфално се завърна с “Уроците на Блага”. Няма нищо по-хубаво от това фестивала “Златна липа” да връчи голямата си награда на една актриса, която е оставила толкова ярка следва в нашето кино с прекрасните си роли в “Търновската царица”, “Ева на третия етаж”, “Дом за нашите деца”, “Адаптация”, “Мадам Бовари от Сливен” и в много други филми и сериали. Ели Скорчева е актриса, която определено е в А-листата на талантите в българското кино.

Междувременно, само преди дни Магдалена Ралчева се завърна от Кан, където представи последния си филм “Сватба” - екранизация по разказа “Сватба” на Николай Хайтов, който вече се очаква с нетърпение от българската публика, а и не само.
“За мен е изключително вълнуващо и голямо удоволствие, че имах възможността да представя новия си филм “Сватба” на най-големия световен пазар за кино “Marchе du Film Festival de Cannes”, в Palis K на фестивалния комплекс. Това е от съществено значение за лентата, защото след като филмът бъде заснет е много важно да се намери добър пазар, дистрибутори и по-пряк път до зрителите в световен мащаб. “Сватба” е филм, който засяга значими общочовешки теми и условността на мястото, където се развива действието предполага да бъде разбран навсякъде по света и да има потенциал за по-широка зрителска аудитория. Тази прожекция беше и първия досег на лентата с публиката и това няма как да не ме радва”, каза още Магдалена Ралчева.

Филмът ѝ вече има три номинации на международни фестивали, селектиран е на New Media International Film Festival, на Indo Dubai International Film Festival и на Woods Hole International Film Festival. “Сватба” тепърва поема по пътя към публиката, една от първите срещи с нея ще е на фестивала “Златна роза” във Варна през септември, а премиерата по кината е предвидена в края на ноември. След това се очаква БНТ, която е основен ко-продуцент на филмовата продукция, да започне неговото излъчване от месец май 2025 година.

Филмът е първата екранизация по разказа “Сватба” на Николай Хайтов, по който Юрий Дачев пише сценария. Ралчева признава, че поема риск и голямо предизвикателство когато посяга към един от разказите на Хайтов, тъй като по тях са правени някои от най-силните български филми, останали със златни букви в историята на киното ни.

“Давам си сметка, че влизам в една необятна вселена, но преди всичко съм искала остана вярна на себе си, на моето усещане за Хайтовия свят в създаването на този филм, да построя и разкажа историята по начин, който да харесва не само на мен, но и на зрителите”, казва още Магдалена Ралчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино