Кириакос Мицотакис: Няма да се откажа от правото на Гърция да наложи вето на присъединяването на Скопие към ЕС

Снимка: Уикипедия

„Днес е труден и тъжен ден за Гърция“, заяви лидерът на основната гръцка опозиционна партия Кириакос Мицотакис в петък след ратификацията на Преспанския договор от гръцкия парламент, предава държавната агенция АНА-МПА.

„С опортюнистично мнозинство, правителството прие вредния Преспански договор. Неговата ратификация означава официално признание на „македонския език“ и идентичност на гражданите на северния ни съсед за първи път от гръцко правителство и така 10-годишната национална линия бе изоставена. Ципрас каза да, докато всичките му предшественици казаха „не“. Само той си знае причината“, заяви Мицотакис.

Председателят на „Нова Демокрация“ предвиди, че ратификацията ще предизвика „нови беди“ и че четиригодишното пребиваване на СИРИЗА на власт „завършва катастрофалния си преминаване с национална концесия“.

Той добави, че основната опозиционна партия „представи истината по националния въпрос и истинското лице на всеки депутат и всяка партия. Лично аз говорих с искреност за големите трудности, които идват с прилагането на споразумението. Въпреки това поех ангажимент да се придържаме твърдо към националното задължение: няма да се откажа от правото на Гърция да наложи вето на присъединяването на Скопие към ЕС, ще се боря с всичките си сили, за да намаля негативните последици, които със сигурност ще произтекат от проблемно споразумение".

Според проучванията на общественото мнение през последните около две години, "Нова Демокрация" има преднина от около 10% пред СИРИЗА за предстоящите, най-вероятно през есента, парламентарни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа