АПИ: Не поддържаме монопол на нито един национален доставчик на услуги

Условна присъда за убит пийнал пешеходец

Половината българи не харесват демокрацията

Втори бронз за Бонева

Съдят мъж за четири средни телесни повреди, причинени с пиратки

За да отслабнете след 50-годишна възраст, намалете порциите Здравословните храни не винаги водят до загуба на килограми

Община Търговище с награда за социална отговорност

Вход свободен в бургаския авиомузей

Самолет на израелските авиолинии кацна аварийно на Летище София

Шефът на строителния контрол в Столична община подаде оставка

ЦИК: Увеличаването на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до повече грешки в протоколите и може да повлияе на резултата

56-годишен мъж е открит мъртъв в дома си в Пловдив, има следи от насилие

Увеличиха с 1 година наказанието на шофьора, прегазил балетист

МОК извади бокса от програмата на Олимпиадата Международният олимпийски комитет отне лиценза на АИБА

Охранител открадна близо 5 млн. евро от банка в Турция

Кириакос Мицотакис – Харизматичният лидер

Харизматичният лидер на „Нова демокрация” носи добре позната за всички гърци фамилия. 51-годишният Кириакос Мицотакис е син на бившия консервативен гръцки премиер Константинос Мицотакис, който беше министър-председател на Гърция от 1990 до 1993 г. и брат на бившата външна министърка Дора Бакояни. Той направи светкавична кариера във финансовия сектор. Корените му са от остров Крит, където е родната му къща, но е роден на 4 март 1968 г. в Атина.

След историческата триумфална победа на „Нова демокрация” на изборите за Европейски парламент на 26 май, потомъкът на фамилията Мицотакис вече може да претендира за поста на министър-председател.

Фамилията Мицотакис отново е начело на партийното кормило. Самият Кириакос Мицотакис може да се опре на своето семейство. Като представител на фамилията Мицотакис – Кириакос е натоварен с много отговорности. Все пак на негова страна е партийната традиция – всеки път, когато фамилията Мицотакис оглавява „Нова демокрация”, партията се връща на власт, а Гърция бележи подем.

Кириакос Мицотакис е млад и добре образован (дипломи от Харвард и Станфорд), полиглот (освен гръцки, владее френски, английски и немски), представител е на новото поколение гръцки политици, които са наясно с проблемите на страната и са готови да предприемат необходимата модернизация на политическата система и обществото. Той беше министър на административната реформа в правителството на Самарас и всички оценяват стремежа му да изпълнява поставените задачи, въпреки че усилията му невинаги завършват с успех. Застъпник на либералната икономика, той се обявява за отваряне на страната към приватизацията и чуждестранните инвестиции, без да се подкопават оскъдните ресурси на жертвите на кризата. Той е добре приеман в чужбина, защото е смятан от кредиторите на Гърция за реформатор. С избирането му за лидер на „Нова демокрация”, положително за гръцката политическа сцена бе, че опозицията излезе от пълна летаргия.

През 1997 г. се жени за Марева Грабовски, с която имат три деца. Кириакос се среща със съпругата си в Харвард преди около 20 години. Двамата правят по това време своите следдипломни квалификации. Синът на едно от най-силните политически семейства в Гърция Кириакос Мицотакис е запленен от чара на Марева Грабовски. Двамата се женят през 1997 г. Малко по-късно на бял свят се появява София. След това се раждат и сина им Константинос, и втората им дъщеря Дафни.

Марева Грабовски е родена през 1967 г. в Атина. Единият є дядо Филип има египетски корени. Той е корабен инженер и председател на норвежката компания Det Norske Veritas. Другият є дядо Матиас, благодетел и спонсор на големи дарения, имал своя фармацевтична компания във Варшава. Неговият син, бащата на Марева, продължил в Лондон фармацевтичната традиция. Известен колекционер на редки произведения, той дори имаше и собствена галерия за изящно изкуство на Острова. През 1996 г. Марева Грабовски започва да работи за Дойче банк. През 2007 г. основава MG Capital Advisors SA, а през 2010 г. хедж фонда Eternia capital.

Междувременно Марева Грабовски и Кириакос Мицотакис преживяват криза в брака си. Цели 5 години семейството живее разделено. Компромисът е направен и новият лидер на Нова демокрация Кириакос Мицотакис се връща при жена си и трите им деца. Марева Грабовски остава да помогне на съпруга си да върне партията на власт.

Сестрата на Кириакос Мицотакис Дора Бакояни е родена като Теодора Мицотакис в Атина на 6 май 1954 г. В Гърция тя влиза в парламента през 1996 г., 2000 г., 2007 г. и 2009 г., преизбирана от листата на „Нова демокрация”. След изборното поражение през 2009 г. Дора Бакояни не успява да оглави „Нова демокрация”. Тя е първата жена- кмет, която е била домакин на Летните Олимпийски игри. През 2006 г., 2007 г. и 2008 г. списание „Форбс” я включва в списъка на 100-те най-влиятелни жени в света. През април 2010 г. е удостоена с медал на Ордена на Почетния легион. В 2005 г. Дора Бакояни е избрана за „Кмет номер 1 в света” в ежегодния международен конкурс. През 2008 г. е удостоена с награда „Максимилиан” – Европейска награда за регионална политика и местно самоуправление.

Фамилията Мицотакис е доказала, че приема предизвикателствата и умее да провежда реформи. След неоспорваната победа на Европейските избори на 26 май Кириакос Мицотакис се доказа като един неоспорим лидер на либералната формация и политически мъж на страната. Всяка действителна или нагласена полемика срещу него вътре в „Нова демокрация” спира до тук.

 

Готви се за премиер

Главният опозиционен лидер Кириакос Мицотакис обяви, че разбира какви грешки са допуснали предишните гръцки премиери, когато е трябвало да се справят с икономическата криза в страната, и обеща да придвижи напред страната, ако бъде избран на високия пост. Според него сегашното правителство се провали, тъй като пренатовари с данъци средната класа. Въпреки, че не харесва Договора от Преспа, той обеща да го спазва.

 

За него

Високо ценим добросъседството

България високо цени разбирателството и добросъседството с Гърция. То е абсолютно необходимо за региона, който се нуждае от стабилност, синхрон в действията на отделните държави по критичните въпроси и от икономическо развитие. С Мицотакис имаме общо мнение, че независимо от политическата конюнктура в двете страни, България и Гърция трябва да продължат доброто си политическо сътрудничество и развитието на отношенията в сферите от общ интерес като икономиката, земеделието, културата, вътрешните и външните работи, транспорта и енергетиката.

Бойко Борисов, министър-председател на България, 15 май 2018 г.

 

Победа, която ще доведе до промяна

Кириакос Мицотакис извоюва победа, която води до политическата промяна, от която се нуждае Гърция. Политическа стабилност и силно правителство. Трябва да има растеж и инвестиции, социална справедливост и грижа за нерентабилните. Нуждаем се от сериозност и отчетност в управлението по националните въпроси, особено в период на нестабилност и несигурност в нашите съседи. Тази перспектива само „Нова демокрация“ може да гарантира.

Костас Караманлис, бивш министър-председател на Гърция

 

Планът му е кошмар за работниците

Кошмар за работниците и средната класа е програмата на „Нова демокрация“. Възстановяване на неолибералните идеологии, състоящи се от премахване на възможно най-много икономически и трудови права от работниците. Спонтанната реч на г-н Мицотакис е пълна с расистки и класови стереотипи. Не бива да се допуска такова поведение.

Христофоро Вернардакис, държавен министър на Гърция

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.