Кирил Ананиев: Бюджетът за здравеопазване ще надхвърли 5 млрд. лв. за първи път

Разходите за здравеопазване в консолидираната фискална програма през следващата година достигат 5,2 млрд. лева, което представлява 4,5% от БВП. Това каза здравният министър Кирил Ананиев след извънредното заседание на кабинета за обсъждане на проектобюджетите за следващата година.

„Това е първата година, в която бюджетът на функция здравеопазване надхвърля 5 млрд. лева. В сравнение с 2018 година ръстът е 547 млн. лева, в които ръст на разходите в НЗОК е 490 млн. лева“, заяви той. „За следващата година сме осигурили устойчивост, стабилност и предвидимост в развитието на общественото здраве и осигуряване“, изтъкна Кирил Ананиев.

„Във всички плащания имаме увеличение, не като абсолютна сума, а с конкретни дейности и резултати, които очакваме“, коментира той. „Следващата година ще създаде много по-сериозна устойчивост и ефективност във функционирането на здравната система. Предвидили сме промени в някои нормативни актове, които най-вече са свързани с повишаване на контрола“, обърна внимание Кирил Ананиев.

„Критиката, която чувам от определени политически сили, че се дават едни пари, а срещу тези пари няма контрол - не е вярна. Сърцевината на повечето промени е контролът в системата“, каза още той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България