Кирил Ананиев: Бюджет 2021 г. е съставен в невиждани досега условия и е адекватен икономически отговор

Министърът на финансите Кирил Ананиев

Бюджет 2021 г. е съставен в невиждани досега условия и е нашият адекватен икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев след като бе приет Закона за държавния бюджет за 2021 г. на второ четене.

"В окончателно приетия от парламента Закон за държавния бюджет са намерили място голяма част от вижданията на всички нас за финансовата рамка за следващата година. Това е така, защото всички имаме разбирането, че трябва да отговорим на предизвикателствата на COVID-19", посочи министърът. 

Той отчете, че управляващите знаят за притеснението на хората за здравето им, за доходите им, за притесненията на бизнеса, засегнат от кризата. "Знаем и за предизвикателствата за запазване на финансовата сигурност и стабилност на държавата. Тези проблеми посочени от вас в голямата си част са решени в проектобюджета, който за щастие е бюджет за 2021 г. Тези проблеми са надпартийни, този бюджет не обслужва партийни интереси, а изцяло е насочен към националния интерес да се подпомагат уязвимите групи, да се съхрани бизнеса, да се гарантира финансовата стабилност на финансовите системи", допълни още Кирил Ананиев. 

По думите му бюджетът е съставен в невиждани досега условия. "Бюджетът за следващата година е нашият адекватен икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност в условията на COVID-19- През 2021 г. постигаме обещаното удвояване на средната учителска заплата, както и увеличаване на възнагражденията в системата на висшето образование, продължават да се увеличават парите за сектор образование", коментира министърът. 

Той отбеляза, че се спазва обещаното увеличение на минималната работна заплата, както и доходите на заетите в бюджетната сфера.

Коментари

Задължително поле