Кирил Ананиев: Не можем да говорим за епидемия от ешерихия коли в Перник

Здравният министър Кирил Ананиев

Не можем да говорим за епидемия в Перник. Извършват се микробиологични изследвания на пациентите със съмнение за ешерихия коли, които ще излязат след 2 дни. Това заяви министър на здравеопазването Кирил Ананиев, след като посети пернишкия кв. "Проучване", където в блоковете има нарушение на качеството на водата и в нея е открита бактерията . Ананиев посети и Инфекциозното отделение в болницата в града, където са настанени четиримата пациенти със съмнение за ешерихия коли.

Министерството на здравеопазването е отпуснало 27 000 лв. за ремонт на централния резервоар на лечебното заведене. Той трябва да приключи до 5 дена и след това няма да има проблем с режима на водата в болницата, каза още министър Ананиев.

Пциентите са в много добро състояние и дори искат да се приберат вкъщи, уточни директорът на болницата д-р Анатоли Митов.

Водните епидемии протичат много бързо. Засягат много хора. Това не се случи в Перник, уточни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той не очаква регистрирането на нови случаи и призова да не се драматазира ситуацията. За овладяването й освен леглата в болницата в Перник са осигурени и 20 легла в инфекциозната болница в София за настаняване на пациенти при необходимост.

В момента в кв. "Проучване" се подменя водопроводът. Фирмата изпълнител на ремонта е уверила, че ще бъде направено всичко възможно той да приключи до края на деня.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България