На 16 януари 2019 да почерпят

Юнкер: Призовавам Великобритания да изясни намеренията си възможно най-скоро Кой ще има куража да каже какво е единственото позитивно решение, попита Туск

Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин поиска вот на недоверие към правителството

Албанският език вече е втори официален в Македония

Мей призова депутатите да гласуват „за“ сделката за Брекзит

Цистерна със сярна киселина се обърна на околовръстния път във Видин Превозното средство е изправено, мястото - обезопасено

Сомалийските радикални ислямисти поеха отговорност за атаката в Найроби

Всеки трети пенсионер e в риск от бедност

Тръмп искал да вади САЩ от НАТО Вашингтон осигурява над една пета от бюджета на пакта

Буферната зона по границата със Сирия ще бъде под турски контрол, заяви говорителят на Ердоган

Силен вятър ни очаква утре

Пазаруваме по-често на кредит

Грипът захапа половин България Епидемията обхваща цялата страна в края на януари

Жената, пътувала със задържания за нападение на курсанти от НВУ: Изпревариха ни и ни показаха среден пръст

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 януари 2019

Кирил и Методий създават глаголицата, Климент Охридски – кирилицата В семейството на Солунските братя се раждат общо седем момчета

Солунските братя

Св. св. Кирил и Методий, създателите на глаголицата, станала първооснова на азбуката, на която днес пишем, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическо послание папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Славяни ли са?

Според Пространните жития братята са родени в Солун и са деца на висш византийски военачалник – Леон, известен в българската историография като Лъв, подстратег (помощник управител) на Солун и областта, и на жена му Мария. В семейството се раждат седем момчета. Методий е големият брат и е роден през 815 г., Константин е най-малкият, роден през 827 г. Чак към края на живота си в Рим той приема името Кирил.

Бащата умира рано, но способностите на децата са забелязани от близкия на семейството и издигнал се до велик логотет Теоктист, главен министър на императорите Михаил II и Теофил и регент на Михаил III. Неговият ранг е вторият след василевса в империята. Теоктист извиква своите племеници Кирил и Методий при себе си в Константинопол, които пристигат през 843 г. и учат философия в престижната Магнаурска школа, където получават образованието си децата на императора и на висшата византийска аристокрация. За времето си школата е най-висшето учебно заведение във Византия.

Има спорове относно славянския произход на родителите на светите братя, по-скоро се смята, че само майката е славянка, но е сигурно, че когато решил да ги прати на мисия във Великоморавия, императорът им казал: „Вие двамата сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто по славянски“.

Блестящи умове

Още отрано Константин проявява склонност към философията и поезията. Ученолюбивият младеж владее на високо ниво старославянски, гръцки, латински, еврейски (който усъвършенства при започването на хазарската мисия по време на престоя си в Херсон и дори пише граматика за него), ползва сирийски и арабски, вероятно придобива познания и по хазарски, алански и персийски, немски и други езици. Той става преподавател в Магнаурската школа и библиотекар в Патриаршеската библиотека в църквата „Св. София“.

За младостта на Методий също не се знае много, въпреки че изворите подчертават, както и за брат му, големите умствени способности, с които е надарен. След завършване на Магнаурската школа той е назначен за управител на административна област до Солун.

Според една от теориите Константин-Кирил, с помощта на брат си Методий, създава глаголицата още през 855 г. в манастира „Свети Полихрон“ в областта Витиния в Мала Азия. Според други тя е окончателно завършена през 862 г., според трети – през 865 г. Двамата съставят книжовна славянска лексика и започват превода на свещените книги. В основата на новия книжовен език лежи солунското българско наречие, което те познават отлично.

Духовни мисии

През 860-861 г. Кирил и Методий отиват на мисия при хазарите в Кримския полуостров, а след това при аланите. През 863 г., по молба на Великоморавския княз Ростислав, Кирил и Методий са изпратени във Великоморавия. Те подготвят духовници, превеждат богослужебни книги и за 40 месеца създават славянската литургия.

Във Венеция ги обвиняват, че са нарушили триезичната догма, създавайки книги на славянски език. Константин Философ с блестящо красноречие защитава правото на всеки народ да има свой книжовен език. Отношенията с Римската църква се подобряват и през декември 867 г. братята пристигат в Рим, тържествено приети от папа Адриан ІІ, който освещава славянските книги и е отслужена литургия на славянски език.

След едногодишен престой в Рим Константин се разболява тежко, приема монашеското име Кирил и умира на 14 февруари 869 г. Погребан е в римската църква „Св. Климент”.

Методий е ръкоположен за архиепископ и назначен за папски легат за Среден Дунав и Панония. Това настройва немското духовенство враждебно. На църковен съд в Регенсбург го осъждат на заточение в манастир в Швабия. След две години и половина е освободен по застъпничество на папата и през есента на 873 г. отново е архиепископ на Великоморавия.

През последните години от живота си Методий завършва превода на Библията и сътворява проповеди, молитви и песнопения на славянски език. На 6 април 885 г. издъхва и го погребват в централната църква на Велеград, Велика Моравия. Малко преди смъртта си Методий посочва за свой приемник като ръководител на школата и като архиепископ на Моравската църква изявения си ученик Горазд.

Учениците идват в България

Свети Седмочисленици
Свети Седмочисленици

След смъртта на Методий през 885 г. неговите ученици са прогонени от пределите на Моравия и намират прием в двора на княз Борис в България. Глаголическата писменост разцъфтява в книжовните средища край Плиска, Преслав и Охрид.

Кирилицата се смята за дело на ученика на Солунските братя Климент Охридски, който я съставя по-късно и нарича така в чест на своя учител Константин-Кирил Философ. Тази теза е силно оспорвана от някои учени. Смята се, че той по-скоро е усъвършенствал глаголицата. Втората старобългарска азбука – кирилицата – възниква в края на ІХ век в Преслав. Дълго време двете азбуки са използвани успоредно, но към края на Х и началото на ХІ век по-икономичната и лесна за писане кирилица измества глаголицата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Смешно е да се прави статия за най-висшата ни ценност – кирилицата от човек, неправещ разлика между история и легенди.

  Нека да се разберем изначално за понятията, които са основоположни в историята:
  1. СлАвяни в историята Н Я М А !!! СлАвяни ще ни нарече Екатерина Втора едва след 1750 година защото е ПРОСТА ГЕРМАНКА и понятие си няма от нашата история!
  2. Византия в историята Н Я М А !!! Така ще се самонарече ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ едва по времето на управлението на Комнините (Иван Асен Втори по нашему)!
  3. Населението на Източната Римска Империя се е наричало РИМЛЯНИ – по нашенски РОМЕИ (от РОМА=РИМ)
  4. ВСИЧКИ ИСТОРИЦИ от онова време ни наричат с най-различни ТРАКИЙСКО-ПЛЕМЕННИ имена, но НИКОГА слАвяни!
  5. Черноризец Храбър, който е от ПРАБЪЛГАРИТЕ и подробно описва нашата история и бит винаги употребява наименованието за ОБЩНОСТ МЕЖДУ ПРАБЪЛГАРИТЕ И МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ а именно слОвени. Това е така защото ВЕЧЕ сме християни и можем да четем и пишем на НАШИЯ ЕЗИК, което ще рече слОвесни сме!
  6. По това време (първата българска държава) НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ. Църквата е една с ВЪРХОВЕН РЪКОВОДИТЕЛ – ПАПАТА!

  Пак повтарям, за да разбереш – НИКОГА НЕ Е ИМАЛО слАвяни! Думичката слАвяни ще започне да се употребява в Русия чааааак след 1650 г. Защото руснаците и досега се смятат за слАвни, а не слОвесни!

  И сега да започнем САМИЯТ УРОК!
  Македония ще стане българска едва през 837 г по времето на ХАН Пресиян! Х А Н – демек ВАРВАРИН, а не християнин!
  По това време Македония, както и цялото население в България, без управляващите прабългари – Е ХРИСТИЯНСКО!
  И така – християнска македония става част от варварска България.
  Братята Кирил и Методи са родени в ХРИСТИЯНСКА МАКЕДОНИЯ преди тя да стане българска. Ето защо те учат в СТОЛИЦАТА НА Източната Империя и СЛУЖАТ на ИМПЕРАТОРА на източната империя!
  (Ако и това НЕ ЗНАЕШ – Македония е част от Римската РЕПУБЛИКА още от 156 г. ПРЕДИ ХРИСТА! Това е и причината там да се говорят ТРИ ЕЗИКА – Латински, гръцки и МЕСТЕН=ТРАКИЙСКИ)

  Братята Кирил и Методи са ИЗВИКАНИ при източния РИМСКИ император и ИМ Е ЗАПОВЯДАНО да направят азбука за НЕГОВИТЕ ХОРА и да се ПРЕВЕДАТ СВЕЩЕНИТЕ КНИГИ на езика на НЕГОВИТЕ ХОРА!
  Затова императора им дава ПАРИ, ХОРА и МЯСТО (мала азия) където да направят всичко това.
  Не много след това СЪЩИЯТ ТОЗИ източно РИМСКИ ИМПЕРАТОР ще стане ХРИСТИЯНСКИ КРЪСТНИК на българския ХАН. И Този хан, приемайки християнско име ще се нарече БОРИС-МИХАИЛ! Второто име ще е името на императора – МИХАИЛ!
  Запазени ли са ПИСМЕНИ ДОКУМЕНТИ от този император? ДА! Запазени са. Подписвал ли се е върху тях и скрепявани ли са писмата с ИМПЕРАТОРСКИ ПЕЧАТИ? Да. И с какво име се е подписвал този император?
  А сега ВНИМАВАЙ – подписвал се е с името Михаил МАКЕДОН! (Дано сега ти стане ясно ЗА КОЙ НАРОД е била предназначена глаголицата!)
  Пак ще ти обясня – НЯМА СЛАВЯНИ !!! А азбуката е измислена за ТРАКИЙСКИТЕ НАРОДИ!
  Но за зла участ още ПРЕДИ ДА БЪДАТ ПРЕВЕДЕНИ ВСИЧКИ КНИГИ – княз Ростислав иска да му бъдат изпратени УЧИТЕЛИ, които да ГОВОРЯТ НА ТЕХНИЯ ЕЗИК и да ПРОПОВЯДВАТ ХРИСТИЯНСТВОТО на техния език!
  Ето така Кирил и Методи са изпратени във Велика Моравия, където Ростислав (както и Борис) ТОКУ-ЩО е приел християнството.
  За зла участ Кирил умира в Рим. И МЕТОДИ ПРЕВЕЖДА ВСИЧКИТЕ 60 КНИГИ НА БИБЛИЯТА на глаголица!
  Ростислав е ЕЗИЧНИК, както и Борис. Той НЕ ТЪРПИ някой (който и да е) ДА НЕ МУ СЕ ПОДЧИНЯВА!
  Един ден – в СЪБОТА (денят на Бога – СВЯТ ДЕН). Той отива на ЛОВ и поръчва на Методи ДА НЕ ЗАПОЧВА СЛУЖБАТА докато не се върне от лова!
  Но става 10 часа, става 11…
  В 11:45 Методи започва службата, която е тържествена.
  В 12:30 часа Ростислав се ВРЪЩА БЕСЕН, че службата е започнала БЕЗ НЕГО и
  ВЛИЗА НА КОН в църквата както е с калните ловни дрехи и нарежда Методи да бъде изхвърлен ИЗВЪН ПРЕДЕЛИТЕ на Велика Моравия!
  Методи отива отново при ПАПАТА в Рим.
  След година и половина Папата успява да вразуми Ростислав и Методи се връща във Велеград.
  Но времето е пропуснато – Методи и неговите ученици вече са НЕОДОБРЯВАНИ и стоят там само защото Папата така е наредил, а не защото Ростислав ги желае!
  Веднага след смъртта на Методи учениците му са ИЗГОНЕНИ от Велика Моравия!
  Всички те преминават на българска територия при Белград. Откъдето са заведени с почести и уважение в новостроящата се българска столица Преслав (много години по-късно в други БИВШИ ТРАКИЙСКИ територии ще се появят имена на градове като Преслав(Л) и ПреслаУ (днешен БРЕСЛАУ в Германия))
  След няколко години в Преслав те се РАЗДЕЛЯТ защото не всички са съгласни да се ползва САМО НОВАТА КИРИЛИЦА!
  Горазд ще се върне в своите земи – днешна Хърватска. А самата Хърватска ЩЕ ПОЛЗВА ГЛАГОЛИЦАТА още 250-300 години след като кирилицата става официална българска азбука!
  Сава ще се върне в своите земи и ще ПОКРЪСТИ ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ по поречието на река, която ще бъде кръстена на негово име – река Сава.
  Климент и Наум ще се върнат в своите земи и ще направят КНИЖОВНА ШКОЛА – Охридската.
  А Ангеларий ще се прости с мечтата си да се върне в Константинопол и ще остане завинаги в Преслав, където ще сътвори от нищото Преславската книжовна школа, чийто най-ярък представител ще стане Черноризец Храбър!
  Веднага след 30 годишните ВОЙНИ И РАЗОРЕНИЯ при Симеон – български цар ще стане ВЕЛИКИЯТ ПЕТЪР ПЪРВИ – неговият син, който ще управлява 60 години в МИР, БЛАГОДЕНСТВИЕ и ПРОСВЕТА! И ето това ще е ЗЛАТНИЯ ВЕК НА БЪЛГАРСКАТА КНИЖНИНА!
  Добрият Цар Петър!!!
  На негово име ще се кръщават МНОООООГО царе и князе и всякакви не само в България а по всички ТРАКИЙСКИ земи!
  Дори в Русия ще кръстят техния ПЪРВИ РУСКИ ИМПЕРАТОР на негово име!
  Но това е ДРУГ УРОК!

 2. До нищонезнаещ прост и тъп, ама слАвянин

  Много точно име си си избрал. Всеки, който прочете брътвежа ти ще разбере веднага, че си нищо незнаещ, прост и тъп…жалко

  1. Експерте, маааалко да беше попрочел щеше да видиш, че всяка дума на нищознаещия е истина….
   Но не си! И понеже знанията ти са минимален процент от лъжите в учебниците ни пропагандиращи история, която ни налагат немските велможи на Русия през 17 – 18 век, за да се изкарат наследници на Византия, а ние – диваци и варвари няма как да знаеш истината.
   Апропо, нищознаещият само интерпретира запазени ДОКУМЕНТИ, с които всеки малограмотник, като теб може да се запознае, стига да иска, а и изобщо да знае, че съществуват. Та много му е лесно на простака, като види ангел да каже с погнуса, че това е прасе с крила. Колкото нищознаещият е нищознаещ, толкова и ти си експерт! ЖАЛКО!!!!

 3. Не, че няма значение, но ги постави по местата си. Браво! Ще почнат да излизат много истини за истинската българска история. „Експерт“ му е нужно повечко да почете, и пък ако знае някой историческите истини, време е да почне да ги признава, или за да не се излага, да си мълчи.

  1. Не съм сигурен, че разбирам как една профанска манипулация на историята включая македонизиране на българската история е поставила на място автора на статията, но нейсе. В едно си права, че трябва да се чете, но не повечко, а много и непрекъснато….

 4. Македонизирането на българската история е най малкия ни проблем, че кой не я искаше кака, ама късмета е на свака. Гърците като цялостно окрадоха тракийската история, култура, цивилизация и т. н.т., нали пак гърци си останаха, цигания. Така ще е и с макетата, аз даже им подарявам и луната, че са си наши чеда, виновни сме им, че ги подарихме на сърбите, сега им сърбаме горчилката. Но важното сега е отношенията ни с руснаците. Тук горчилката я сърбаме заедно, че заедно си я забъркахме. Разведряването ще е повсеместно, ползите също. Бавно но славно! Винаги ми е било приятно с тях да седна на маса, както с брат ми. Ми и той обича повече да си посръбва. Но нали няма еднакви хора, и разликата във фасадата несъществена, а говорим на майчин език, аз казвам мама, той също, писмеността ни е от дедите, и т.н.т. Той пораснал по висок, по тежък, и по богат, и майка ни му каже, ти помогни на бате си, че Господ ще ти се разсърди, смутни времена са. И той помага, да ама очаква голямо благодаря, е казал съм но не както той очаквал… Дано си Експерт по тия неща, за да ме разбереш. Предстоят ни важни, и радостни събития. Дано!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.