На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Кирил и Методий създават глаголицата, Климент Охридски – кирилицата В семейството на Солунските братя се раждат общо седем момчета

Св. св. Кирил и Методий, създателите на глаголицата, станала първооснова на азбуката, на която днес пишем, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическо послание папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Славяни ли са?

Според Пространните жития братята са родени в Солун и са деца на висш византийски военачалник – Леон, известен в българската историография като Лъв, подстратег (помощник управител) на Солун и областта, и на жена му Мария. В семейството се раждат седем момчета. Методий е големият брат и е роден през 815 г., Константин е най-малкият, роден през 827 г. Чак към края на живота си в Рим той приема името Кирил.

Бащата умира рано, но способностите на децата са забелязани от близкия на семейството и издигнал се до велик логотет Теоктист, главен министър на императорите Михаил II и Теофил и регент на Михаил III. Неговият ранг е вторият след василевса в империята. Теоктист извиква своите племеници Кирил и Методий при себе си в Константинопол, които пристигат през 843 г. и учат философия в престижната Магнаурска школа, където получават образованието си децата на императора и на висшата византийска аристокрация. За времето си школата е най-висшето учебно заведение във Византия.

Има спорове относно славянския произход на родителите на светите братя, по-скоро се смята, че само майката е славянка, но е сигурно, че когато решил да ги прати на мисия във Великоморавия, императорът им казал: „Вие двамата сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто по славянски“.

Блестящи умове

Още отрано Константин проявява склонност към философията и поезията. Ученолюбивият младеж владее на високо ниво старославянски, гръцки, латински, еврейски (който усъвършенства при започването на хазарската мисия по време на престоя си в Херсон и дори пише граматика за него), ползва сирийски и арабски, вероятно придобива познания и по хазарски, алански и персийски, немски и други езици. Той става преподавател в Магнаурската школа и библиотекар в Патриаршеската библиотека в църквата „Св. София“.

За младостта на Методий също не се знае много, въпреки че изворите подчертават, както и за брат му, големите умствени способности, с които е надарен. След завършване на Магнаурската школа той е назначен за управител на административна област до Солун.

Според една от теориите Константин-Кирил, с помощта на брат си Методий, създава глаголицата още през 855 г. в манастира „Свети Полихрон“ в областта Витиния в Мала Азия. Според други тя е окончателно завършена през 862 г., според трети – през 865 г. Двамата съставят книжовна славянска лексика и започват превода на свещените книги. В основата на новия книжовен език лежи солунското българско наречие, което те познават отлично.

Духовни мисии

През 860-861 г. Кирил и Методий отиват на мисия при хазарите в Кримския полуостров, а след това при аланите. През 863 г., по молба на Великоморавския княз Ростислав, Кирил и Методий са изпратени във Великоморавия. Те подготвят духовници, превеждат богослужебни книги и за 40 месеца създават славянската литургия.

Във Венеция ги обвиняват, че са нарушили триезичната догма, създавайки книги на славянски език. Константин Философ с блестящо красноречие защитава правото на всеки народ да има свой книжовен език. Отношенията с Римската църква се подобряват и през декември 867 г. братята пристигат в Рим, тържествено приети от папа Адриан ІІ, който освещава славянските книги и е отслужена литургия на славянски език.

След едногодишен престой в Рим Константин се разболява тежко, приема монашеското име Кирил и умира на 14 февруари 869 г. Погребан е в римската църква „Св. Климент”.

Методий е ръкоположен за архиепископ и назначен за папски легат за Среден Дунав и Панония. Това настройва немското духовенство враждебно. На църковен съд в Регенсбург го осъждат на заточение в манастир в Швабия. След две години и половина е освободен по застъпничество на папата и през есента на 873 г. отново е архиепископ на Великоморавия.

През последните години от живота си Методий завършва превода на Библията и сътворява проповеди, молитви и песнопения на славянски език. На 6 април 885 г. издъхва и го погребват в централната църква на Велеград, Велика Моравия. Малко преди смъртта си Методий посочва за свой приемник като ръководител на школата и като архиепископ на Моравската църква изявения си ученик Горазд.

Учениците идват в България

Свети Седмочисленици
Свети Седмочисленици

След смъртта на Методий през 885 г. неговите ученици са прогонени от пределите на Моравия и намират прием в двора на княз Борис в България. Глаголическата писменост разцъфтява в книжовните средища край Плиска, Преслав и Охрид.

Кирилицата се смята за дело на ученика на Солунските братя Климент Охридски, който я съставя по-късно и нарича така в чест на своя учител Константин-Кирил Философ. Тази теза е силно оспорвана от някои учени. Смята се, че той по-скоро е усъвършенствал глаголицата. Втората старобългарска азбука – кирилицата – възниква в края на ІХ век в Преслав. Дълго време двете азбуки са използвани успоредно, но към края на Х и началото на ХІ век по-икономичната и лесна за писане кирилица измества глаголицата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Смешно е да се прави статия за най-висшата ни ценност – кирилицата от човек, неправещ разлика между история и легенди.

  Нека да се разберем изначално за понятията, които са основоположни в историята:
  1. СлАвяни в историята Н Я М А !!! СлАвяни ще ни нарече Екатерина Втора едва след 1750 година защото е ПРОСТА ГЕРМАНКА и понятие си няма от нашата история!
  2. Византия в историята Н Я М А !!! Така ще се самонарече ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ едва по времето на управлението на Комнините (Иван Асен Втори по нашему)!
  3. Населението на Източната Римска Империя се е наричало РИМЛЯНИ – по нашенски РОМЕИ (от РОМА=РИМ)
  4. ВСИЧКИ ИСТОРИЦИ от онова време ни наричат с най-различни ТРАКИЙСКО-ПЛЕМЕННИ имена, но НИКОГА слАвяни!
  5. Черноризец Храбър, който е от ПРАБЪЛГАРИТЕ и подробно описва нашата история и бит винаги употребява наименованието за ОБЩНОСТ МЕЖДУ ПРАБЪЛГАРИТЕ И МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ а именно слОвени. Това е така защото ВЕЧЕ сме християни и можем да четем и пишем на НАШИЯ ЕЗИК, което ще рече слОвесни сме!
  6. По това време (първата българска държава) НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ. Църквата е една с ВЪРХОВЕН РЪКОВОДИТЕЛ – ПАПАТА!

  Пак повтарям, за да разбереш – НИКОГА НЕ Е ИМАЛО слАвяни! Думичката слАвяни ще започне да се употребява в Русия чааааак след 1650 г. Защото руснаците и досега се смятат за слАвни, а не слОвесни!

  И сега да започнем САМИЯТ УРОК!
  Македония ще стане българска едва през 837 г по времето на ХАН Пресиян! Х А Н – демек ВАРВАРИН, а не християнин!
  По това време Македония, както и цялото население в България, без управляващите прабългари – Е ХРИСТИЯНСКО!
  И така – християнска македония става част от варварска България.
  Братята Кирил и Методи са родени в ХРИСТИЯНСКА МАКЕДОНИЯ преди тя да стане българска. Ето защо те учат в СТОЛИЦАТА НА Източната Империя и СЛУЖАТ на ИМПЕРАТОРА на източната империя!
  (Ако и това НЕ ЗНАЕШ – Македония е част от Римската РЕПУБЛИКА още от 156 г. ПРЕДИ ХРИСТА! Това е и причината там да се говорят ТРИ ЕЗИКА – Латински, гръцки и МЕСТЕН=ТРАКИЙСКИ)

  Братята Кирил и Методи са ИЗВИКАНИ при източния РИМСКИ император и ИМ Е ЗАПОВЯДАНО да направят азбука за НЕГОВИТЕ ХОРА и да се ПРЕВЕДАТ СВЕЩЕНИТЕ КНИГИ на езика на НЕГОВИТЕ ХОРА!
  Затова императора им дава ПАРИ, ХОРА и МЯСТО (мала азия) където да направят всичко това.
  Не много след това СЪЩИЯТ ТОЗИ източно РИМСКИ ИМПЕРАТОР ще стане ХРИСТИЯНСКИ КРЪСТНИК на българския ХАН. И Този хан, приемайки християнско име ще се нарече БОРИС-МИХАИЛ! Второто име ще е името на императора – МИХАИЛ!
  Запазени ли са ПИСМЕНИ ДОКУМЕНТИ от този император? ДА! Запазени са. Подписвал ли се е върху тях и скрепявани ли са писмата с ИМПЕРАТОРСКИ ПЕЧАТИ? Да. И с какво име се е подписвал този император?
  А сега ВНИМАВАЙ – подписвал се е с името Михаил МАКЕДОН! (Дано сега ти стане ясно ЗА КОЙ НАРОД е била предназначена глаголицата!)
  Пак ще ти обясня – НЯМА СЛАВЯНИ !!! А азбуката е измислена за ТРАКИЙСКИТЕ НАРОДИ!
  Но за зла участ още ПРЕДИ ДА БЪДАТ ПРЕВЕДЕНИ ВСИЧКИ КНИГИ – княз Ростислав иска да му бъдат изпратени УЧИТЕЛИ, които да ГОВОРЯТ НА ТЕХНИЯ ЕЗИК и да ПРОПОВЯДВАТ ХРИСТИЯНСТВОТО на техния език!
  Ето така Кирил и Методи са изпратени във Велика Моравия, където Ростислав (както и Борис) ТОКУ-ЩО е приел християнството.
  За зла участ Кирил умира в Рим. И МЕТОДИ ПРЕВЕЖДА ВСИЧКИТЕ 60 КНИГИ НА БИБЛИЯТА на глаголица!
  Ростислав е ЕЗИЧНИК, както и Борис. Той НЕ ТЪРПИ някой (който и да е) ДА НЕ МУ СЕ ПОДЧИНЯВА!
  Един ден – в СЪБОТА (денят на Бога – СВЯТ ДЕН). Той отива на ЛОВ и поръчва на Методи ДА НЕ ЗАПОЧВА СЛУЖБАТА докато не се върне от лова!
  Но става 10 часа, става 11…
  В 11:45 Методи започва службата, която е тържествена.
  В 12:30 часа Ростислав се ВРЪЩА БЕСЕН, че службата е започнала БЕЗ НЕГО и
  ВЛИЗА НА КОН в църквата както е с калните ловни дрехи и нарежда Методи да бъде изхвърлен ИЗВЪН ПРЕДЕЛИТЕ на Велика Моравия!
  Методи отива отново при ПАПАТА в Рим.
  След година и половина Папата успява да вразуми Ростислав и Методи се връща във Велеград.
  Но времето е пропуснато – Методи и неговите ученици вече са НЕОДОБРЯВАНИ и стоят там само защото Папата така е наредил, а не защото Ростислав ги желае!
  Веднага след смъртта на Методи учениците му са ИЗГОНЕНИ от Велика Моравия!
  Всички те преминават на българска територия при Белград. Откъдето са заведени с почести и уважение в новостроящата се българска столица Преслав (много години по-късно в други БИВШИ ТРАКИЙСКИ територии ще се появят имена на градове като Преслав(Л) и ПреслаУ (днешен БРЕСЛАУ в Германия))
  След няколко години в Преслав те се РАЗДЕЛЯТ защото не всички са съгласни да се ползва САМО НОВАТА КИРИЛИЦА!
  Горазд ще се върне в своите земи – днешна Хърватска. А самата Хърватска ЩЕ ПОЛЗВА ГЛАГОЛИЦАТА още 250-300 години след като кирилицата става официална българска азбука!
  Сава ще се върне в своите земи и ще ПОКРЪСТИ ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ по поречието на река, която ще бъде кръстена на негово име – река Сава.
  Климент и Наум ще се върнат в своите земи и ще направят КНИЖОВНА ШКОЛА – Охридската.
  А Ангеларий ще се прости с мечтата си да се върне в Константинопол и ще остане завинаги в Преслав, където ще сътвори от нищото Преславската книжовна школа, чийто най-ярък представител ще стане Черноризец Храбър!
  Веднага след 30 годишните ВОЙНИ И РАЗОРЕНИЯ при Симеон – български цар ще стане ВЕЛИКИЯТ ПЕТЪР ПЪРВИ – неговият син, който ще управлява 60 години в МИР, БЛАГОДЕНСТВИЕ и ПРОСВЕТА! И ето това ще е ЗЛАТНИЯ ВЕК НА БЪЛГАРСКАТА КНИЖНИНА!
  Добрият Цар Петър!!!
  На негово име ще се кръщават МНОООООГО царе и князе и всякакви не само в България а по всички ТРАКИЙСКИ земи!
  Дори в Русия ще кръстят техния ПЪРВИ РУСКИ ИМПЕРАТОР на негово име!
  Но това е ДРУГ УРОК!

 2. До нищонезнаещ прост и тъп, ама слАвянин

  Много точно име си си избрал. Всеки, който прочете брътвежа ти ще разбере веднага, че си нищо незнаещ, прост и тъп…жалко

  1. Експерте, маааалко да беше попрочел щеше да видиш, че всяка дума на нищознаещия е истина….
   Но не си! И понеже знанията ти са минимален процент от лъжите в учебниците ни пропагандиращи история, която ни налагат немските велможи на Русия през 17 – 18 век, за да се изкарат наследници на Византия, а ние – диваци и варвари няма как да знаеш истината.
   Апропо, нищознаещият само интерпретира запазени ДОКУМЕНТИ, с които всеки малограмотник, като теб може да се запознае, стига да иска, а и изобщо да знае, че съществуват. Та много му е лесно на простака, като види ангел да каже с погнуса, че това е прасе с крила. Колкото нищознаещият е нищознаещ, толкова и ти си експерт! ЖАЛКО!!!!

 3. Не, че няма значение, но ги постави по местата си. Браво! Ще почнат да излизат много истини за истинската българска история. „Експерт“ му е нужно повечко да почете, и пък ако знае някой историческите истини, време е да почне да ги признава, или за да не се излага, да си мълчи.

  1. Не съм сигурен, че разбирам как една профанска манипулация на историята включая македонизиране на българската история е поставила на място автора на статията, но нейсе. В едно си права, че трябва да се чете, но не повечко, а много и непрекъснато….

 4. Македонизирането на българската история е най малкия ни проблем, че кой не я искаше кака, ама късмета е на свака. Гърците като цялостно окрадоха тракийската история, култура, цивилизация и т. н.т., нали пак гърци си останаха, цигания. Така ще е и с макетата, аз даже им подарявам и луната, че са си наши чеда, виновни сме им, че ги подарихме на сърбите, сега им сърбаме горчилката. Но важното сега е отношенията ни с руснаците. Тук горчилката я сърбаме заедно, че заедно си я забъркахме. Разведряването ще е повсеместно, ползите също. Бавно но славно! Винаги ми е било приятно с тях да седна на маса, както с брат ми. Ми и той обича повече да си посръбва. Но нали няма еднакви хора, и разликата във фасадата несъществена, а говорим на майчин език, аз казвам мама, той също, писмеността ни е от дедите, и т.н.т. Той пораснал по висок, по тежък, и по богат, и майка ни му каже, ти помогни на бате си, че Господ ще ти се разсърди, смутни времена са. И той помага, да ама очаква голямо благодаря, е казал съм но не както той очаквал… Дано си Експерт по тия неща, за да ме разбереш. Предстоят ни важни, и радостни събития. Дано!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.