Кирчо Киров - Осъденият Джеймс Бонд

Разбира се, че живеем в уникална държава. Не, не заради европредседателството. А затова например, че няма друга страна на света, в която да е осъден шефът на разузнаването.

“Аз съм един щастлив човек! Имам подкрепата на семейството си, имам обичта на приятелите си, а край мен растат внучките ми близначки.”

С тези думи дългогодишният шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров се обърна към многобройните гости, дошли да го поздравят за 60-годишнината му в резиденция “Бояна”.

С безупречна стойка, с лъчезарна усмивка и с трудно постижимото за мнозина достолепие на офицер с висок чин, той посрещна в мраморната зала президента Първанов, депутати, членове на правителството, интелектуалци, главни редактори. Събитието беше отразено подобаващо: “Нашият Джеймс Бонд събра елита на държавата!”, 10 министри с наздравици!” Кореспондентът на BBС Ник Торн написа в репортаж: “Шефът на българското разузнаване впечатлява с ерудицията и елегантния си вид, въпреки че е бил член на комунистическата партия”. Във всички публикации за юбиляра бе подчертано, че под неговото шефство НРС възкръсна като феникс от пепелта на Първо Главно и заработи в партньорство със 134, вместо с 28 чужди служби, като преди. Изтъкнато бе, че екипът на Киров произвежда за месец продукция, колкото този на предшественика му Гяуров за година. И че в цитаделата на ул. “Хайдушка поляна”, където е бивало да се разнасят и отровни кафета, междуособиците са секнали, съставът е подмладен, докладите - систематизирани, а държавниците - равнопоставени като потребители.

Беше 2010 година. Осем години по-късно нещата доста са се променили. Не само, че близначките са тръгнали на училище. Усмивката на генерала е друга - горчива, раменете - поприведени, а приятелите оредели. Причината е известна. Срещу Киров се водят 4 наказателни дела и има осъдителни присъди по 3 от тях, макар и неокончателно. Най-тежката - 15 г. затвор е за длъжностно присвояване в особено големи размери. Военната прокуратура твърди, че като директор на НРС през 2007 - 2011 г. Киров е отчел с фалшиви фактури над 5 млн. лв. в евро и долари за оперативни дела, прекратени 9 г. по-рано. Военният съд прие неотдавна, че има престъпление - “особено тежък случай” - доказан. О.з. полковникът Димитър Линдарев признал, че по заповед на директора писал фалшиви фактури и теглил от касата на службата.

Магистратите с пагони отредиха по-рано на ексшефа на шпионската ни централа 10 г. лишаване от свобода и по друго дело със същия казус: че с над 1000 неверни документи е оправдал несъществуващи разходи от други 5 млн. лв. - за изпращане на агенти в мисии, за хотелите им, билетите, квартирите и др. Доказано било категорично, че тези пари не са плащани на никого, сиреч присвоени са от Киров.

Неговата версия е друга: “Аз не съм получавал и не съм виждал такива пари. Но разузнаването не е на фотосинтеза, нали? Утвърждавал съм разходи и съм смятал винаги, че те заминават по предназначение и се изразходват целево. За какво - не мога да кажа, защото рискувам пак да ме обвинят за разгласяване на класифицирана информация”.

Генералът трябва да пази мълчание, да. Ако не водеше битка, а играеше шах, щяхме да кажем, че е в цунгцванг и всеки негов ход води до загуба. Ако се разприказва за тия 10 милиона, които го пращат да излежи - ако каже на кого, защо са пратени и как са получени - ще лежи още, че е разкрил секрети в ущърб на националната сигурност и застрашил живота на мнозина. Ако си държи езика зад зъбите - вината на него тежи и го чака килия. Такава е играта. Той вече получи 2-годишна присъда с изпитателен срок за разгласяване на държавна тайна. Защо? - казал по Нова тв, че НРС има заслуга за освобождаването на тираджията Живко Русев (този, който бе заловен със 130 кг. хероин в ТИР-а в Иран и заплашен от смъртна присъда там, но сега търпи у нас по-леко наказание). Това за освобождаването на Живко е третото дело срещу разузнавача. Четвъртото е, че като директор на НРС, пътувал в първа класа.

“Делата срещу мен са поръчкови и режисирани, с политически привкус - казва Киров. - Най-тежката присъда получих, когато България пое председателството на Съвета на ЕС, а в парламента течеше антикорупционен дебат по вот на недоверие. Аз знаех от лятото, че ще бъда осъден. То трябва да покаже, че в България корупцията се бори и има осъдени високопоставени лица.”

Ако процесът е “поръчков”, кой е поръчителят? “Поръчаният” се колебае между Цв. Цветанов и ген. Димитров, който го смени на “Хайдушка поляна”. Впрочем, внезапното му уволнение беше предизвестено от Яне Янев - шеф на партия от близкото минало, прочул се като борец срещу Бойко Борисов и станал впоследствие негов съветник по корупцията. Интересно, защо именно Янев ни извести, за съществуването на “един доклад за финансови нарушения в НРС”, даден на прокуратурата.

Най-интересният въпрос обаче е друг : Къде са парите?

Осъденият за присвояването им Киров, за разлика от оня Джеймс Бонд - от киното, не кара “Aston Martin”, живее в апартамент от 80 квадрата, има само една жена на име Мария, не е ходил на Карибите, не се развлича на казино, а на лозето с мотиката, не пие водка с мартини, ами домашно вино, не яде скариди, а обича мусака и зелеви сарми. Синът му със снахата и близначките живеят тук, а не в Париж...

Ами тогава - къде са парите? Търси ги новият Орган за противодействие на корупцията. Ако ги намери, ще ги конфискува.

А Кирчо Киров? Той пък си търсел приятелите. Неприятели си имал достатъчно.

Искат го под арест

“Разузнаването не е занаят, а начин на живот. Човек трябва да се превъплъти в различни роли, да потъне в двуизмерен свят. На професионален език това е “легенда”, а просто речено - лъжа” - въздиша Киров. Той не казва каква роля е играл, когато е работил под прикритие в Тирана и Белград. Може и сега да си криви душата, като заявява, че няма да бяга от правосъдието зад граница, а ще остане да изчисти името си в България. Кой знае...Прокуратурата определено не му вярва. Иска го под “домашен арест”.

ЗА НЕГО

Търсят парите,

които е присвоил

Няма изискване да се проследи какво е направил Киров с присвоените пари, достатъчно е да се докаже, че се е разпоредил с тях незаконосъбразно. Какво се случва с тия пари е предмет на дейност на Комисията за незаконно имущество (сега част от КПКОНПИ), тя е сезирана и работи.

Елин Алексов,

военен прокурор

При Киров НРС

бе засилена

По времето на Киров дейността на НРС беше засилена. Разузнаването и дипломацията действаха синхронно и реализираха освобождаването на българските медицински сестри в Либия - най-големият дипломатически успех на 21-век. Към финансирането на службата аз никога не съм имал отношение.

Георги Първанов,

президент

Беше обикновен работник

От Киров имам повърхностни впечатления. По мое време той беше обикновен работник в разузнаването. Относно съдебното дело мога да кажа, че финансите на НРС бяха регулирани с постановления на МС, а разходите се контролираха от парламентарната комисия. България пести от разузнавателната дейност, отпуска смешни бюджети. Ако има принос в разузнаването, то се дължи на патриотичността на състава.

Бриго Аспарухов,

бивш шеф на разузнаването

15 разузнавачи разпитани за него

Разпитани са 15 разузнавачи, които сочат че не са работили по такива оперативни дела, не са правили разходи и не са получавали пари, каквито са документирани. Когато въпросните дейности са били извършвани, за тях са похарчени 10 пъти по-малки суми, отколкото Киров е посочил 10 г. по-късно.

Румяна Арнаудова,

говорител на главния прокурор

Коментари

Задължително поле