Китайските дронове овладяват древно бойно изкуство

Крилатата ракета AGM-86 с микровълнова бойна глава.

Плазменият щит срещу микровълнов меч - „Междузвездни войни“ си взима почивка

Може да защити чиповете на дроновете от електромагнитни оръжия

Китай е световен лидер в производството и използването на дронове. По целия свят 2024 г. ще бъде записана в историческите книги като „годината на дрона“, казва експертът Мат Слоун от Skyfire Consulting.

Вярно е, че фантастичните прогнози, направени преди 10 години за „летящи коли“, които прорязват небето и доставката на колети в рамките на 73 секунди от момента на поръчката, никога не са се сбъднали.

Това, което ще започне да се появява през 2024 г., е картина на това какво всъщност ще бъде бъдещето на дроновете. Безпилотната доставка на пратките ще започне да се извършва на повече места, но с реалистичен срок, а не за секунди. Летящите автомобили ще се появят на много места, но техният брой ще бъде ограничен.

Но производителите на дронове (и предимно китайските) ще предложат разнообразие от продукти за конкретните пазари. Например за спасители, лекари, ветеринари. И, разбира се, за военните.

Преди началото на „Годината на дрона“ екип от китайски учени представи система за защита на дроновете от електромагнитните атаки. Идеята е проста: пред дрона се появява невидима завеса, състояща се от плазма (т. е. електрически заредени частици - йони).

При изобретяването на базирания на плазмата енергиен щит учените са били вдъхновени от философията на древното бойно изкуство - тайдзицюан. В този случай инерцията на нападателя се превръща в сила на защитника.

Учените са били вдъхновени от философията на древното бойно изкуство - тайдзицюан. В този случай инерцията на нападателя се превръща в сила на защитника.

Много страни вече разработват микровълнови оръжия, които наподобяват технология от „Стар трек“ или „Междузвездни войни“. Смята се, че първите военни микровълнови печки са били тествани през 2016 г. срещу служители на американското посолство в Куба. Десетки дипломати и членове на техните семейства внезапно развиха едни и същи симптоми: световъртеж, повръщане, шум в ушите, слабост.

Най-новите дронове и крилати ракети са уязвими на мощните микровълни. Военните чипове, подсилени със специална схема, не могат да издържат на многокиловатовите атаки от близко разстояние. Тези микровълни прекъсват електрическите токове вътре в чипа и повишават вътрешната му температура. Всъщност чипът се „сварява“, като в микровълнова печка в кухнята.
Учени от различни страни се опитаха да създадат защита за електронните устройства от микровълните. Например, специално защитно покритие, което „филтрира“ входящите електромагнитни вълни. Такива покрития обаче трудно се справят едновременно с проблемите на топлината и електронните смущения.

Йонното огледало ще отрази микровълнова атака

„Плазменият“ щит може да защити чиповете на дроновете от електромагнитните оръжия с мощност до 170 kW на разстояние само от 3 метра

„Плазменият екран“ за китайските дронове е създаден от екип, ръководен от Чен Зонгшенг, изследовател в Държавната ключова лаборатория за импулсна лазерна технология към Националния университет по отбранителни технологии. Екипът на Чен първо математически доказа, че тяхната хипотеза не нарушава основните закони на физиката. И тогава тя реализира идеите си в лабораторията.

„Плазменият“ щит може да защити чиповете на дроновете от електромагнитните оръжия с мощност до 170 kW на разстояние само от 3 метра. Лабораторните тестове напълно потвърдиха ефективността на тази необичайна технология. Освен това е необходимо незначително количество електричество, за да се създаде стабилен слой от студена плазма.

Когато микровълните влязат в контакт с йоните, частиците просто стават по-активни и абсорбират излишната енергия. Ако врагът продължи да атакува или дори да увеличи мощността на микровълновото оръжие, плазмата просто ще увеличи плътността в пространството, отразявайки повече от микровълновата енергия като огледало. Когато атаката срещу дрона приключи, частиците просто се връщат в спокойно състояние.

„Колкото по-дебела е плазмата, толкова по-добър е защитният ефект“, пишат Чен и неговите сътрудници в научна статия, публикувана в Journal of the National Defense University. „И ние вече сме в процес на разработване на миниатюрни устройства, за да вдъхнем живот на тази технология“. Самото устройство, което генерира енергията на плазмата, трябва да издържа на мощни микровълнови атаки, като същевременно консумира възможно най-малко енергия.

Американците вече имат микровълнови пушки и ракети

Освен това китайските учени не крият факта, че изследванията им са стимулирани от американците. САЩ вече внедриха системата за микровълново противодействие Vigilant Eagle и крилатата ракета AGM-86 с микровълнова бойна глава.

Американците тестват ъ, който моментално загрява вода върху човешката кожа, причинявайки ужасна болка. Оръжието е разработено от Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ за контрол на безредиците. В допълнение, този пистолет може да унищожи неекранираната електроника.

„Ако електронното „ядро“ на армията бъде унищожено от микровълните, дори най-мощните оръжия ще се превърнат в купчина метален скрап. И това потенциално ще промени самата природа на една бъдеща война“, пишат китайски учени в статията.

Успоредно с това китайските учени, разбира се, разработват своите микровълнови оръжия. Това ще бъде супермощно оръдие с мощност 1 GW, което може дистанционно да изпепели електронните мозъци на дроновете на голяма надморска височина или дори на сателитите на ниска орбита като Starlink на SpaceX.

(Превод за “Труд news" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения