Китайските спасители, които издирват Боян Петров, са потеглили към връх Шиша Пангма

Китайските спасители, които издирват алпиниста Боян Петров, са потеглили към връх Шиша Пангма, информира БНР. По-рано съпругата на българина призова спасителите да не рискуват живота си и да не изкачват върха, а да търсят в по-ниските райони, където има шанс българският алпинист да е оцелял, ако е успял да се укрие.

След като няколко часа в базовия лагер нямаше информация как върви издирването, сега стана ясно, че китайските спасители са претърсили сутринта района около последния височинен лагер под връх Шиша Пангма. И са открили само предмети от стари експедиции. Следи от Боян Петров няма. До момента не е открита и палатката му, потвърдиха от екипа на алпиниста, който е в неизвестност от 10 дни. Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят заради безопасността на спасителите, които ще са по склона.

И докато издирването на Боян Петров продължава, алпинистът Атанас Скатов слиза надолу към Базов лагер, след като по обед изкачи осемхилядника Чо Ою в Хималаите. По сателитния телефон Скатов е съобщил, че е добре. Това е първо изкачване на връх Чо Ою от българин без използване на допълнителен източник на кислород.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят