Китайският посланик: На 13 май започва спасяването на Боян Петров, сега времето е сурово

Бурен вятър и лошо време са спрели операцията по издирването на Боян Петров днес. Очаква се по-хубаво време на 13 май, информира китайският посланик в България Джан Хайджоу на специална пресконференция днес.

Той показа снимки от базовия лагер, получена към 14 ч. "Там китайската страна е събрала около 100 души, от тях 25 са спасители, останалите са медицински и логистични екипи", каза посланикът.

Той уточни, че спасителният екип е ръководен от известен китайски алпинист, началник на Бюрото за спорт в Тибетски автономен район. "Той е като главнокомандващ на първата фронтова линия", поясни Джан Хайджоу.

"Спасителният екип включва и много китайски алпинисти с много изкачвания на високите планини, в т. ч. и Шиша Пангма. Казах, че спасителният екип се дели на три групи. Първата в състав 12 спасители вече е тръгнала от базовия лагер на 5800 м надморска височина към Лагер 1 на 6400 м.

Утре се предвижда 7 от тези 12 да тръгнат към Лагер 2 на 6800 м височина. Те също ще пристигнат на Лагер 3 на 7300 м преди вдруги ден. Знаете, че заради изключително суровото време в момента спасителите не могат да провеждат операции над 7300 м.

На 11 май времето е облачно, има северозападен вятър със скорост 10-16 м/сек., а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. Утре на 12 май времето ще е облачно с кратковременни снеговалежи, северен вятър със скорост 12-26 м/сек. Температурата ще е между минус 12 и минус 25 градуса.

Според прогнозата на 13 май може би ще има съвсем кратко време, когато ще е по-хубаво времето", каза още посланикът.

Той добави, че в момента, въпреки суровото време, към Лагер 3 се качват спасители.

"На 13 май, когато времето е малко по-добро, ще започнат спасителни операции и издирване от Лагер 3 на 7300 м нагоре към върха", каза посланик Джан Хайджоу.

Два хеликоптера от Непал вече са пристигнали и остават в очакване на 3700 м надморска височина. Намират се на около 25 км от върха. Вчера специално за хеликоптерите китайската страна направи нещо като паркинг, като временно летище.

И представителите от ВВС на Китай вече са пристигнали там за всички логистични услуги с цел хеликоптерите да бъдат приведени в отлично състояние. Точно поради времето в момента хеликоптерите не могат да излетят и остават в очакване на 3700 м височина. И когато времето е подходящо те ще летят около лагерите в рамките на 10 км.

Коментари

Задължително поле