Китайският президент пристига на посещение в Африка

Президентът на Китай Си Цзинпин пристига днес в Африка, където ще посети четири държави с цел да задълбочи военните и икономически връзки, докато съперникът на Пекин в търговската война - САЩ - не проявява особен интерес към втория по население континент в света, съобщава Асошиейтед прес.

Това е първата обиколка в чужбина на Си, откакто бе избран през март за втори мандат начело на Китай.

Китай вече е най-големият търговски партньор на Африка, а миналата година откри първата си военна база на континента в Джибути, където този месец бе открита също така подкрепена от Китай зона за свободна търговия, определяна като най-голямата в Африка. След като изпревари САЩ по оръжейни продажби в Африка, Китай този месец посрещна няколко десетки африкански военни за първия китайско-африкански отбранителен форум.

Си Цзинпин ще посети Сенегал, а след това Руанда, преди да се включи в срещата на върха на групата нововъзникващите пазарни икономики БРИКС в Южна Африка, която започва в сряда.

Накрая ще отиде на островната държава Мавриций в Индийския океан.

Срещата на върха ще се проведе на фона на търговската война, водена от САЩ с Китай, и тежките търговски преговори с други ключови икономически партньори на Вашингтон. Миналия месец външните министри на страните членки на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, критикуваха "новата вълна от протекционизъм", заявявайки, че американските мерки подкопават световната търговия и икономически растеж.

Посещението на Си Цзинпин в Африка акцентира и върху мащабната китайска инициатива "Един пояс, един път", която цели да свърже Пекин с Африка, Европа и други части на Азия чрез мрежа от пристанища, железопътни линии, електроцентрали и икономически зони.

Макар такива значими проекти да водят до изграждане на толкова необходимата инфраструктура и да генерират икономически растеж, американски и други представители предупреждават, че африканските държави задлъжняват към Китай. Китайското правителство, банки и компании са отпуснали над 94 милиарда долара на африканските правителства и държавни компании от 2000 до 2015 година, според Китайско-африканския научно-изследователска инициатива към университета "Джонс Хопкинс".

Китайският икономически поход ще продължи през септември с "Форум за китайско-африканско сътрудничество," който се очаква да бъде посетен от десетки ръководители на държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят