Китайски бомбардировачи извършиха учебни кацания на спорни острови в Южнокитайско море

Бомбардировачи на китайските ВВС след дълъг въздушен преход са извършили учебни кацания на острови и рифове в Южнокитайско море като част от военни учения в този район, който е предмет на териториални спорове между Пекин и негови съседи от Югоизточна Азия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Агенциите се позовават на вчерашно съобщение на командването на ВВС и на китайския правителствен вестник "Чайна дейли". Целта на ученията, според китайските източници, е подобряване на способността на военната авиация на страната "да достига всички територии, да извършва удари по всяко време и по всички направления".

Пилотът на един от бомбардировачите Н-6К е нанесъл учебни удари по определена морска цел, а после е извършил излитания и кацания на летище на един от островните рифове в района. След приключване на мисията и след презареждане с гориво във въздуха бомбардировачите са се върнали в постоянните си бази.

Тази операция е позволила на летците на китайските ВВС да придобият опит по използване на островните военни летища като бази при осъществяване на далечно патрулиране в морската акватория, отбелязва "Чайна дейли", цитиран от ТАСС. Целта на ученията била да се укрепи бойния потенциал на авиацията за противодействия на заплахите по морското направление и да бъдат сдържани "всякакви посегателства върху териториалната цялост на страната в този регион", заявява по този повод военният експерт Ван Минлян предвестника.

Китай от няколко години с помощта на нови строителни технологии превръща рифове в Южнокитайско море в изкуствени острови и изгражда на някои от тях военни летища и бази. Срещу тези действия на Пекин остро реагират някои от съседните страни, които също имат териториални претенции към архипелазите в Южнокитайско море, около които са открити богати залежи на въглеводородни горива. Такива претенции, освен Китай, в една или друга степен изразяват Виетнам, Филипините, Тайван, Бруней и Малайзия, посочва Ройтерс.

САЩ нееднократно са възразявали срещу действията на Китай и се обявяват за свобода на корабоплаването през спорните райони на Южнокитайско море, което е важен търговски морски път. "САЩ остават на позицията си за свободен и открит Индо-Тихоокеански район", заяви отново вчера говорителят на Пентагона подполковник Кристофър Логън пред Ройтерс. "Ние следим съобщенията (за действията на Китай) за милитаризация на спорните зони в Южнокитайско море, които само нагнетяват напрежение и дестабилизират района", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия