Китайски град тества цялото си население от близо 5 млн. души за COVID-19

Снимка: Twitter/Архив

Китай започна масово тестване за коронавирус на всички жители на град Кашгар, чието население е от около 4,7 милиона души.

В града в западния автономен регион Синдзян досега са открити 138 случая на безсимптомни пациенти с COVID-19, пише Би Би Си.

Причината за масовото тестване е регистриран случай на жена, която работи в шивашко предприятие в покрайнините на града. Тя е прекарва заразата безсимптомно, но е дала положителна проба при рутинно тестване, според китайски медии.

Освен масовото тестване, в града са предприети и други ограничителни мерки, за да се овладее разпространението на вируса.

Училищата в Кашгар са затворени и жителите не могат да напускат града, без да представят отрицателен тест за коронавирус.

Китай е сред държавите, които успява да овладее разпространението на COVID-19, като се наблюдават малки огнища. Стратегията за справяне с тях е локално масово тестване.

В средата на октомври град Циндао тества 9-милионното си население в рамките на 5 дни. През май пък Ухан изследва всичките си 11 млн. жители, след като се превърна в епицентъра на пандемията в страната, а през пролетта регистрира нов клъстер с петима заразени.

Коментари

Задължително поле