Китайски доктори откриха начин за лечение на коронавируса

Китайската трансфузионна техника за преливане на плазма от излекувани пациенти с коронавирус COVID-19 се оказа ефективна при лечение на заразените пациенти, съобщава агенция Синхуа, позовавайки се на местни лекари.

Ефективността на новото лечение бе обявено на пресконференция от ръководителя на болницата в Ухан. Както обясниха експерти, в плазмата на някои хора, които са се справили с болестта, са открити антитела, които помагат в борбата с коронавируса.

Сформиран е специален екип от лекари, които събират плазма от излекуваните. Според докторите поне 10 пациенти, болни от коронавируса COVID-19, вече са подложени на лечението. Всички те са били в критично състояние, когато за първи път са били подложени на процедурата. Според лекарите подобрение в състоянието на болните започва да се забелязва в рамките на 12 до 24 часа след преливане на плазмата.

В края на декември китайските власти съобщиха за огнище на пневмония с неизвестен произход в Ухан, провинция Хубей. Причинителят на заболяването беше нов вид коронавирус, който Световната здравна организация нарече COVID-2019.

Към 13 февруари има 59 493 потвърдени случая на заболяването, които са регистрирани в Китай, а 1 353 души са загинали

Коментари

Задължително поле