Кличко: Режимът в Украйна е далеч от демокрацията

Кметът на Киев Виталий Кличко неотдавна изрази мнение, че президентът Володимир Зеленски тепърва ще си плаща за грешните решения.

Шпионин №1 на Русия Сергей Наришкин видя намеса на САЩ

Зеленски засмукал цялата власт

Силно намирисвало на авторитаризъм 

Режимът в Украйна е далеч от демокрацията, той е по-скоро авторитарен - това мнение изрази кметът на Киев Виталий Кличко в интервю за канадския вестник The Globe and Mail.

“Не мога да нарека демокрация това, което виждаме в момента. Повече ми намирисва на авторитаризъм”, обяснява Кличко. Според него за тази ситуация са отговорни определени хора, които той отказа да назове. “Те искат всичко да бъде централизирано - виждаме го в медиите и телевизията в Украйна, но се опитват да централизират и властта”, отбеляза той.

Кличко също така обърна внимание на факта, че лъвският пай от украинската телевизия през последните две години е зает от националния телемаратон, в който няма място за алтернативни гледни точки. “Виждаме реален стремеж да се представя само информация, която е контролирана от тях”, подчертава Кличко. “Обективната журналистика е много важна за обществото и монополът върху информацията, според мен, не е добър”, добавя политикът.

Коментарът на Кличко идва след поредица от инциденти с журналисти. Миналата седмица възникна скандал след разкритие, че Службата за сигурност на Украйна е извършила видео и телефонно наблюдение върху разследващи журналисти, изнасящи факти за корупция по високите етажи на властта. Ден преди това се появи информация за заплахи към украинския журналист Юрий Николов, който отразява корупционните проблеми в страната и по-специално в Министерството на отбраната.

Украинските медии многократно писаха за конфликта на Кличко с кабинета на президента на Украйна. През лятото активно се разпространяваха слухове, че Зеленски, на фона на скандала за незадоволителното състояние на бомбоубежищата, ще се възползва от ситуацията, за да отстрани Кличко от кметския пост в Киев. Правителството обаче се ограничи да го порицае и уволни няколко ръководители на районни администрации. Украинското издание “Страна” тогава писа, че са отложили уволнението на Кличко, опасявайки се от реакцията на Запада.

Междувременно директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин коментира, че САЩ са започнали да формират колониална администрация в Украйна като част от политика, насочена към пълното подчиняване на тази страна. Според него украинският президент Зеленски ще продължи да “играе по американската свирка, защото Вашингтон има достатъчно компрометиращи доказателства, за да го унищожи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа