Клюна разстрелян като наследник на Косьо Самоковеца

Клюна започнал война на много фронтове.

16 години тройно убийство в София остава неразкрито

Наркодилърът Антон Милтенов ходел без охрана, не искал да харчи пари за гардове

Три пъти неуспешно го гърмели

Датата е 30 юли 2005 г. Привечер в сладоледената къща „Джимис“ на ул. „Ангел Кънчев“ в София има доста клиенти. На една от масите седят трима мъже, никой наоколо не знае кои са те. Нямат охрана, оръжие, не са взели никакви мерки за сигурност. В заведението влизат двама посетители и се насочват към витрината със сладоледите. Внимателно ги оглеждат и тръгват да излизат. Внезапно вадят пистолети и започват да гърмят. На място са убити трима – Антон Милтенов – Клюна и седящите до него Иван-Тодоров – Призрака и Николай Добрев – Цайса. Започна паника, по време на която килърите спокойно изчезват.

Това е четвъртият опит за убийството на Клюна - един от знаковите наркодилъри в столицата – този път успешен. Вече 16 години двамата стрелци, оставили три трупа на пода на сладоледената къща, не са открити.
Антон Милтенов – Клюна става важен човек в подземния свят след смъртта на Косьо Самоковеца, за когото работи. Мъжът с птичия прякор от кв. „Княжево“ обаче така и не успява да се превърне в истински наркобос, за какъвто иска да го смятат поне в София.  За да заеме мястото на Самоковеца, Клюна бил готов на всичко – подозиран е не само за наркотрафик, но и като поръчител на убийства.

Милтенов прохожда в наркобизнеса в кв. „Люлин“, където имал двама близки приятели - Илиян Варсанов и Светлин Тошев. Цялата група, към която се присъединява и Димитър Вучев-Демби, се присъединява към ВИС, после към СИК, после пак към ВИС, но за тях групировките не са от голямо значение. Младите мъже продават дрога – предимно хероин, който тогава още е на мода сред мераклиите за силни усещания в западните квартали на София. Там все още не са видели на живо наркомани на по 20 години без зъби и с разранени вени по краката и ръцете да се въргалят по градинките.

Според полицейските разработки Клюна е амбициозен, улицата му е тясна и влиза във вражда с Варсанов и хората му. Само Демби минава на страната на Клюна и войната за надмощие започва.

Милтенов се опитва да убие Версанов на 16 август 2002 г., но той се измъква. Клюна е арестуван заедно с Димитър Вучев-Демби, но до присъда така и не се стига. Вероятно тази стрелба е отговор на опита за покушение срещу Клюна на 28 юни същата година. Тогава снайперист го улучва в корема в къщата му в кв. „Княжево“. Килърът се криел в гората и изчакал Милтенов да излезе на балкона. Клюна оцеля, след продължително лечение в болница.

Второто покушение срещу Клюна е извършено на 17 януари 2004 г. Убийците са смятали, че единственият сигурен  начин да ликвидират жертвата си е с гранатомет. Стрелец с базука се скриел в изоставения ресторант „Феята“ в локалното платно на бул. „Цариградско шосе“. Той има информация, че мерцедесът на Милтенов ще мине оттам. И Клюна наистина  се появява, отивайки на купон за именния си ден. Когато колата намалява на завоя стрелецът се изправя и гръмва с гранатомет по нея. Снарядът обаче удря дърво близо до сградата на БТА без да се взриви.

Половин година по-късно в двора на Клюна е хвърлена граната, но тя дори не го ранява.

Междувременно Клюна става дясна ръка на Косьо Самоковеца. Двамата непрекъснато са заедно, Милтенов всячески показва вярност към боса си, влиза заедно с него в битки със знакови имена от ъндърграунда. През ноември 2003 г. двамата се сбиват в дискотека „Ескейп“ със страшилищата на подземния свят по това време Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринови – Големия Маргин. Само месец по-късно Константин Димитров е застрелян на площад „Ван Дам“ в Амстердам.

Именно тогава Клюна се самообявява за за наследник на Самоковеца и започва да се държи като такъв. Силите му обаче за такъв мащабен престъпен бизнес са малко. Колкото и да е странно, но престъпният бизнес на Милтенов е прецакан не от конкуренти, а от МВР. Той е арестуван с обвинение, че е притискал двама братя да лъжесвидетелстват по делото му за поръчителство на убийството на Илиян Варсанов. Осем месеца по-късно Милтенов е освободен, след като получава едногодишна условна присъда.

Дългото му отсъствие обаче фатално го е изместило от наркобизнеса. Столичният наркопазар е разпределен и Клюна се сближава с Митьо Очита с надеждата, че ще пробие отново по морето. Това обаче не се случва и свикналият на пари и лъскав живот Милтенов все повече закъсва за средства. За него се говори също, че е бил стиснат и не е искал да плаща за охрана, вече нямал и толкова пари. 

Затова и четвъртото покушение срещу Клюна излиза успешно. Двамата убийци изстрелват почти от упор 10 куршума в тялото и главата му. Един от аверите му, който също загива при стрелбата, се опитва да извади газов пистолет, но не успява. Убийците са имали информация кога Милтенов ще дойде в заведението, той е бил следен от къщата му в Княжево до центъра на София. В заведението двмата дошли пеша, като имитирали, че са пияни, ще разкажат по-късно свидетели. След стрелбата избягали с бял „Опел“, който ги чакал зад ъгъла. Автомобилът е намерен опожарен часове по-късно под моста на „Захарна фабрика“. Разследването за смъртта на Милтенов е спряно. Атентатът срещу него ще остане един от десетките неразкрити убийства на знакови мутри по време на прехода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право