Руснак може да поеме ръководството на Интерпол

Политическият психолог Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий

Минерален извор отоплява училищата и детските градини в Стралджа

Авария остави без ток целия остров Родос

БСТ И БФС отбелязаха 25 години от златния гол на Емил Костадинов с турнир по джаги

Мустафа Карадайъ: Оставката на злополучния вицепремиер е закъсняла, няма да промени нищо

Райската ябълка дава енергия и лекува Подходяща е за консумация през Коледните пости

15 машини са в готовност да чистят Кюстендил през зимата

Близо 7 млн. германци са силно задлъжнели

Над 300 деца и родители се включиха в празника на здравословното хранене „Вкусна есен“

УМБАЛ Бургас готви календар в помощ на недоносените бебета

Франс Тимерманс: България и Румъния не вървят в пакет при мониторинга

Нагли крадци проникнаха в блок в София и задигнаха колело

Перник се побратими с предградие в Чикаго

Бурен вятър спря фериботни връзки в Гърция

Кметовете на Велико Търново и Марибор подписаха споразумение за сътрудничество

Снимка: Община Велико Търново

Кметовете на Велико Търново и Марибор /Словения/ Даниел Панов и Андрей Фищравец подписаха споразумение за двустранно сътрудничество. Близките профили на двата града позволяват взаимното партньорство да бъде развивано в сферите на градоустройството, икономиката, културата, туризма, образованието и спорта.

Двустранното споразумение стана факт след работна среща между Даниел Панов и Андрей Фищравец, който е на посещение във Велико Търново. Кметът на Марибор покани Даниел Панов да участва в международна среща на местните власти, чийто домакин словенският град ще бъде през пролетта на 2017 г. В рамките на конференцията ще бъдат обсъдени проекти за развитие на градовете и местната инфраструктура, а представителите на местните власти от различни държави ще споделят своите идеи и опит.

Велико Търново, Даниел Панов

Една от планираните теми касае съвременното управление на отпадъците. В тази връзка Даниел Панов разказа за изграденото край Велико Търново регионално депо, където се депонира, компостира и преработва сметта на шест общини. „Можем да споделим нашия опит, а експерти от Марибор да се запознаят на място с функционирането на Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци”, предложи кметът на Старата столица.

Интегрирането на електрически автобуси в мрежите за обществени превози бе друг от въпросите, които Даниел Панов и Андрей Фищравец обсъдиха. И двамата бяха на мнение, че електробусите са бъдещето на градския транспорт. Фищравец подчерта, че в Словения вече има два завода за сглобяване на обществени превозни средства от този тип.

Във връзка с провеждането на най-големия оперен сезон в България „Сцена на вековете” Даниел Панов отправи покана към Оперния театър в Марибор за гостуване в старопрестолния град с постановки. Обликът на двата града като университетски, образователни и културни центрове също е предпоставка за отлично сътрудничество, категорични бяха Даниел Панов и Андрей Фищравец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.