Кметският екип на Шумен участва в ритуала по зарязване

Кметът Любомир Христов заряза лозята и пожела берекет.

Кметът на Шумен Любомир Христов и заместниците му по строителство Боян Тодоров и по образование Найден Косев участваха в ритуално зарязване на лозя навръх празника Трифон Зарезан. Те гостуваха на лозовия масив на най-големия производител в района и собственик на винарна изба в Шумен Цанко Станчев. Ритуалът стартира с водосвет за здраве и берекет, отслужен от отец Димитър.

„На винопроизводителите в Шуменско пожелавам да е богата реколтата им и да напълнят буретата, а на всички, които празнуват днес – много здраве и благоденствие“, пожела кметът Любомир Христов.

Според производителят Станчев българските вина са все по-качествени, защото конкуренцията е много сериозна:„360 са избите в страната, които произвеждат вина основно за българския пазар. Българското вино е скъпо за чуждите пазари, затова то е с по-висока себестойност“.

Шуменският регион е известен с белите си вина Шардоне, Мускат отонел, Совиньон блан, Немски ризлинг, както и с червените Каберне совиньон и Мерло. Най-големите лозови масиви за винопроизводство в областта са в общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Каспичан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България