Кметът: Банско е в еуфория за Световната купа по ски

Звездите на световните ски останаха доволни от пистата в Банско, но утре усмивки ще има само на лицата на призьорите.

Цяло Банско е в еуфория преди уикенда за Световната купа по ски-алпийски дисиплини. Това обяви кметът на града Георги Икономов.

„Не само хотелиерите и ресторантьорите, но и всички местни жители, очакват с нетърпение събитието – заяви градоначалникът. - Надяваме се на хубав уикенд, дано и времето е с нас. Успяхме да се подготвим, въпреки че снегът, който падна преди месец, беше с много тежки последствия - скъсани далекопроводи, много хора останаха без ток. Но каквото трябва сме направили.“

Икономов отбеляза, че студеното време помага за подготовката на състезанията. Днес се очаква температурите в ски зоната да паднат под нулата, а утре максималната ще е -8 градуса.

Шефът на организационния комитет Цеко Минев пък очаква посещението на „белия“ керван у нас да донесе отговор на въпросите около някои от малките купи в дисиплините.

„Намираме се пред най-голямото спортно събитие в България за годината, нещо от световна величина – обяви шефът на родната федерация. - Успяхме да се подготвим с цената на къртовски труд. Имаме и скоростни, и технични дисциплини. Целият елит на световните ски идва в Банско, което ще направи състезанията едни от

най-отразяваните. Остава още малко до края на сезона и всички искат да се докажат.“

Организаторите очакват много натоварен уикенд – огромно количество техника се качва нощно време, за да не се нарушава номалния ритъм на работа на ски зоната. Идват всичките актуални световни шампиони от Оре (Швеция), а домакините са се постарали да ги предизвикат да покажат пълните си способности.

„За супергигантския слалом ще има четири скока, последният е преди финала, точно пред публиката – разкри Георги Бобев, вицепезидент на БФСки. - В последните дни температурите може да изглеждат пролетни, но горе в планината това не се усеща. Напротив, трасето става още по-твърдо. Доста динамично е, денивелацията е голяма – близо 600 метра и ще подложи участниите на максимално натоварване.“

Хиршер болен, но дава газ

Марсел Хиршер все още не се е възстановил от настинката, която го връхлетя на световното първенство на алпийците в Оре (Швеция). Най-добрият скиор в света все пак успя да блесне с титла в слалома, а след това неохотно се пусна и на паралелния слалом в Стокхолм, където отпадна преди битката за подиума. Но австриецът, който идната седмица навършва 30 години, продължава с бясно темпо до самия край на сезона. По всичко изглежда, че Хиршер ще стартира поне в алпийската комбинация утре, тъй като се включи в днешните скоростни тренировки на пистата „Марк Жирардели“.

Той направи две спускания и ще стартира и в трите състезания.

В свободната тренировка се включиха всички скиори, заявени за комбинацията, а световните звезди дадоха много висока оценка на подготовката на пистата. Едва утре обаче те ще видят вратите, които ще бъдат наредени сутринта. В опознавателните карания взе участие и Йоан Тодоров, който ще е единственият българин в супер-г. За гигантския слалом сигурен е единствено Алберт Попов, но се очаква ФИС да даде разрешение още на Тодоров и Камен Златков.

„Еколози“ предлагали сеч за паркинги

Решението на Върховния административен съд да отмени решението на правителството за премахване на пречките пред изграждането на втора кабинкова линия между Банско и ски зоната осъди природния парк на още изгорели газове от автомобили. Кметът на града Георги Икономов разкри, че т. нар. „зелени“ смятали автотранспорта за по-екологичен.

„Само за януари в Пирин са навлезли над 50 000 автомобила – заяви той. - Не знаем дали това е много или малко, но на мен ми се вижда адски много. Това прави над 250 тона въглероден диоксид. Не ми се мисли за последните десет години колко изгорели газове са изпуснати в уж пазения парк „Пирин“. Странно е, че един от т. нар. „еколози“ наскоро каза, че тъкмо в планината било мястото на изгорелите газове. Аз по-абсурдна теория не бях чувал. Друга от идеите на „зелените“ бе да се направят повече паркинги, за което ще трябва да се изсекат още дървета. Предлагаха я срещу нашите планове за втора кабинкова линия, но бързо се усетиха и вече не я лансират.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт