Кметът на Варна Иван Портних: Златни пясъци с нова пречиствателна станция през лято 2020

Кметът Иван Портних и зам.-кметът Христо Иванов

Модернизацията на пречиствателната станция в най-големия морски курорт по Северното Черноморие - Златни пясъци, ще приключи до 15 май, когато е началото на новия летен сезон. Това съобщи на пресконференция кметът на Варна Иван Портних. Официално съоръжението ще бъде въведено в експлоатация през септември, но още през сезона ще пречиства целия обем от отпадни води на територията както на Златните, така и на "Ривиера", "Чайка" и селищно образувание "Ален мак".

Новата пречиствателната станция се изгражда по проект на стойност 48 млн. лева, финансиран по ОП "Околна среда". Старото съоръжение, изградено преди три десетилетия, пречистваше отпадните води на едва 17 хиляди еквивалент жители, а модерната пречиствателна станция е с капацитет 67 хиляди еквивалент жители, т.е е увеличен близо 6 пъти. Изпреварващо бе изградено дълбоководното заустване на пречистените води от станцията в морето.

В общинската администрация ще бъде създадена нова дирекция "Екология", която да обединява всички дейности и да изпълнява контролни функции във връзка с чистотата на водата и въздуха, за управлението на минералните извори, за шума, за сметосъбирането и сметоизвозването във Варна. Кметът на Варна посочи най-мащабните 20 проекта за 2020 г., част от които са започнати и предстои финализирането им, а други стартират сега. Сред тях са изграждане на алтернативен път на крайезерния булевард "Девня", върху който ще се прехвърли тежкотоварният трафик към пристанището, за да не задръства градското движение. След приключване на задължителните съгласувателни процедури с институциите на ОУП на Аксаково започва изграждането на новата икономическа зона на двете общини с най-подходящата локация за привличане и развитие на бизнеса-магистрала "Хемус", жп линии, достъп до езерото и близост до промишлена зона Варна-Запад.

Очаква се бюджетът на община Варна да бъде с параметрите на миналогодишния в размер на 500 млн. лева, който беше рекорден и е увеличен два пъти и половина от 2013 г. насам. През този период не са увеличавани местните данъци и такси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България