Кметът на Варна оглави Регионалния съвет за развитие на Североизтока

Кметът на Варна Иван Портних бе избран с пълно единодушие за председател на Регионалния съвет за развитие на Североизточен регион за планиране, съобщиха от общината. На онлайн заседание, в което участва и зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, за  заместник-председател бе определен кметът на Шумен Любомир Христов. 

"Благодаря за гласуваното доверие. Уверен съм, че през предстоящия програмен период със съвместни усилия ще успеем да променим към по-добро нашите общини и градове", заяви след вота Иван Портних. 

Съветът обхваща територията на областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище и има мандат от 4 г. В него членуват представители на държавната и местна власт, неправителствени организации и научни институти. Съветът обсъжда и одобрява проекта на интегрираната териториална стратегия за развитие на Североизточния регион, координира и контролира изпълнението й, участва в подбора на проекти, съфинансирани от ЕС, консултира изготвянето на планове за интегрирано развитие на общините и подкрепя български участници в трансгранични проекти. 

Коментари

Задължително поле