Кметът на Нова Загора: Превозваният от дерайлирания влак материал не е опасен за хората

Инцидентът с товарния влак в Нова Загора е причинил значителни материални щети на железопътната инфраструктура. В 3,20 часа на 15 май, при транзитно преминаване през жп-гарата, 10 от общо 25 вагона с пиритен концентрат са излезли от релсите. „Нанесени са много материални щети – повреден е приблизително 200 метра железен път, стълбове на контактната мрежа, елементи на осигурителната техника и др. Важното е, че няма човешки жертви. Превозваният материал, от който се е получил разлив, не е опасен за здравето на жителите на общината. В момента са затворени 4 коловоза, но движението през гара Нова Загора не е спряно“, коментира кметът на Нова Загора Николай Грозев.

Товарната композиция е на частен жп-превозвач, съобщиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Пътувала е от Златица за Бургас. По неофициални данни, десетте дерайлирали вагони са от 5-ти до 15-ти. Няколко от тях са паднали напречно и са блокирали три от коловозите на жп-гарата. Сигналът за произшествието бил подаден на жандармерията.

В сутрешните часове районът е бил отцепен от полицията. На мястото на инцидента са отишли кметът Николай Грозев, представители на следствения отдел към Окръжната прокуратура в Сливен, вещи лица, на пожарната и други институции. От Националната компания „Железопътна инфраструктура“ съобщиха, че са изпратени аварийни екипи и специализирана техника, които да вдигнат дерайлиралите вагони и да започне, когато процесуално-следствените действия позволят това, възстановяване на повредения железен път.

Движението през жп-гарата в Нова Загора бе преустановено за няколко часа. Бързият влак 8627 от София за Бургас е бил отклонен през гара Тулово и е пристигнал в Бургас с 97 мин. закъснение. Пътниците от пътнически влак 80230 Ямбол-Стара Загора и пътниците от влак 80301 Коньово-Ямбол са били превозени превозени с автобуси в участъка между гара Коньово и Стара Загора, съобщиха от НКЖИ. Движението през гарата в Нова Загора е било възстановено в 8,05 часа на 15 май, казаха още от НКЖИ. За късмет, един от коловозите не е бил засегнат при инцидента, съобщиха източници на „Труд“.

Причините за инцидента ще се разследват от Националният борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт, заявиха още от „Железопътна инфраструктура“. Засега процесуално-следствените действия се провеждат под надзора на Окръжната прокуратура в Сливен. Най-вероятно случаят ще бъде предаден на Районната прокуратура, тъй като инцидентът, за щастие, е без човешки жертви, коментираха магистрати.

Засега няма повече информация, разследването е в начален етап. Основната версия е за внезапна техническа повреда. Неофициално се твърди, че липсват данни за несъобразена скорост на товарния влак при навлизането му в жп-гарата. Проверяват се различни хипотези, включително и дали инцидентът не е резултат от претоварване на композицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България