Кметът на община Белоградчик за скалите: Силно казано е, че има вандализъм

"Силно определение е вандализам. По скалите са пробивали с времето най-различни отвори за парапети, които са доста по-големи. Едва ли малките отворчета за лампи ще съсипят скалите". Това коментира пред БТВ кметът на община Белоградчик - Борис Николов.

Вчера стана ясно, че Министерството на културата започва проверка за вандализъм върху Белоградчишките скали. Тя бе предизвикана от сигнал на председателя на културната комисия в парламента Вежди Рашидов за недопустимата намеса на техници, които "забиват винкели в скалите без разрешение".

По думите му това е варварство срещу природния феномен, което трябва да бъде спряно.

"Скалите се рушат най-вече от растителността, а ние нямаме никаква законова форма да я почистваме. Вече 8 години се боря с това, посочи още кметът.

По думите му преди време хората са почиствали скалите. "Кози са пасли тук, а сега заради растителността се руши и има падащи камъни", обясни Борис Николов.

Ангел Боянов, един от инициатиротите за поставяне на лампи и парапети, уточни, че много хора са участвали в инициатива за събирането на дарения за поставянето на тези съоръжения."Това, което сме направили, не уврежда по никакъв начин скалата. Обект като крепостта и скалите трябва да бъде осветен, за да се покаже", отбеляза той.

Коментари

Задължително поле