От Белия дом официално съобщиха, че Тръмп няма да участва в Световния икономически форум в Давос

Евростат: На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари

Португалия открива специални коридори на летищата си за британците

Атанасовден е

Берлускони ще се кандидатира на евроизборите през май

Вучич: Сърбия приема решенията си въз основа на волята на совите граждани, а не според указанията на чужди правителства

Отново мръсен въздух в София, в някои части завишението е 6 пъти над нормата Завишени нива на фините прахови частици има в още няколко града

Франция запазва военното си присъствие в Сирия и Ирак и през 2019 г.

На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

Кметът на Хитрино: Доброволци ще бъдат допуснати най-рано в четвъртък

Снимка : Архив

Доброволци от цялата страна се организират в социалните мрежи, за да помогнат на хората в Хитрино. Все още обаче в селото, освен екипи към Община Шумен, се допускат само доброволци, които имат застраховка и са преминали специален инструктаж.

„Веднага, щом бъдат извозени всички цистерни и бъде осигурен безопасност, ще бъдат допуснати доброволци. Най-важно е те да помагат за разчистването на къщите. И БДЖ, и държавата, разполагат с тежките машини, с нужното оборудване, за да разчистят самите цистерни, може би и инфраструктурата на БДЖ“, каза пред БНР Милен Овчаров, един от доброволците от Шумен, допуснати в селото.

Очаква се скоро да бъде уточнено и как доброволците ще стигат до Хитрино. Вече са готови списъците къде, каква помощ е необходима. От БЧК пък са поели ангажимент да осигурят необходимите инструменти – ръкавици, лопати, кирки.

„На терен ще бъдат създавани групи от по няколко човека, на които ще бъдат поставяни цели – точно какво трябва да направят“, обясни Милен Овчаров.

Не по-рано от четвъртък ще може да бъдат допуснати доброволци в Хитрино, смята кметът на Хитрино Нуридин Басри Исмаил. Той посочи, че първия ден, в който бъде позволено влизането в селото, е редно да влязат собствениците, общинска администрация и полицията, за да се огледат имотите.

„В този ден ние трябва да обиколим хората, да си направим един регистър какво самите те ще искат. Това нещо трябва да стане контролирано, да влизат хора, колкото трябва да влязат, да не стане с доброто намерение да помагаме, да създадем хаос. Може единия ден да дойдат едните хора, които искат да помагат, на другия ден да дойдат от други организации“, каза общинският управник.

Днес прозорец за влизане в селото ще има от 9.30 до 12.00 часа, съобщи пред журналисти старши комисар Ялчън Расим, директор на ОД на МВР- Шумен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.