Кмет отърва глоба за липса на ограда на гробища, нямал пари

Управникът искал средства от общината, тъй като нямал бюджет

Кмет на разградско село се размина с глоба от 200 лв., която му била наложена за липса на ограда на гробищните паркове, както и на врати, ограничаващи достъпа на хора и животни. Санкцията на местния управник била издадена от Регионалната здравна инспекция след неизпълнени предписания за задължително привеждане на хигиенни и противоепидемични мерки на тези терени. Освен за поставяне на огради на две мюсюлмански и християнско гробище, трябвало да се почистят местата и от треви и храсти.

Тъй като кметът положил всички усилия, които били в неговите правомощия, да изпълни предписанията, но бил с вързани ръце заради липсата на пари, той обжалвал пред съда.

Състав на Районния съд в Разград разгледал мотивите му и преценил, че той е бил в невъзможност да изпълни предписанията.

Историята може да изглежда частен случай, но касае кметовете на малките населени места, които имат свои отговорности, но не и финансиране за тях. Така станало и в този случай. Проверяващите констатирали проблемите през май 2017 г. и дали предписание. Кметът входирал искане за пари до общината и помолил РЗИ да удължат срока, който му бил даден. Това било сторено. Последвало и второ искане, тъй като кметът не получил пари и се надявал в бюджета за следващата година да предвидят такива. Проверяващите отпуснали още време и така нещата се проточили за цяла година.

Направили проверка през юли 2018 г. и установили, че нищо не се е променило. Така се стигнало до акт и наказателно постановление за нарушения на Закона за здравето, на които кметът възразил, защото на исканията му за отпускане на целеви пари нямало отговор. Това било отчетено и от съда, който отменил наказателното постановление.

Коментари

Задължително поле