Владислав Горанов за хакерската атака: Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, днес нямаше да имаме този казус

Спецсъдът оправда кмета на Батак

Кога имаме право на обезщетения за безработица

Сграда се срути в Мумбай, четирима души са загинали (СНИМКИ+ВИДЕО)

Пуснаха нов самолет с 6 маршрута от и за Варна

Регистриран е първи случай на морбили в Старозагорско

Експертен център по муковисцидоза заработи в УМБАЛ „Св. Марина“ 40 лекари от различни специалности ще консултират пациенти с рядкото заболяване

Столичната полиция издирва 74-годишна жена

Окръжният съд в Търново е изпълнил препоръките по одитния ангажимент за даване на увереност

Руски туристки намериха писмо в бутилка

Никол Шерцингер – изкусителна сирена в бяло

Пиян катастрофира с АТВ

Морска изложба привлича десетки посетители

Румен Петков: Изтичащият мандат е най-голямата катастрофа за левицата от Освобождението

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Изтеклите данни са на малко над 5 млн. души

КНСБ поиска 2,1 млрд. лв. допълнително от бюджета 1,2 млрд. са за по-високи заплати, 935 млн. - за капиталови разходи

Снимка: Благой Кирилов/Архив

Предлагат да подпишат споразумение за приоритетите пред страната с правителството

КНСБ представи в сряда вижданията си за приходната и разходната част на бюджета за 2020 г. Синдикатът смята, че са нужни допълнителни средства от над 2,141 млрд. лв. От тях 1,206 млрд. лв. са за увеличение на заплати, а близо 935 млн. лв. за капиталови разходи. Това стана ясно на семинар за журналисти, организиран от КНСБ и фондация „Фридрих Еберт“ в курортното селище Белчин.

Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви, че предлага да подпишат споразумение с правителството за основните приоритети през следващите две години.

Допълнителни са нужни 470 млн. лв. за 20-процентно увеличение на заплатите на педагозите и още 44 млн. лв. за 10-процентен ръст на възнагражденията на непедагогическия персонал.

Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации настоява за 560 млн. лв. повече спрямо тазгодишния бюджет. Над половината от тези средства – 275 млн. лв., са за увеличение с 20% на заплатите на работещите в МВР. Това се равнява средно на около 160 лв. към сегашните заплати. От синдиката настояват догодина парите за заплати в Министерството на финансите да са с 62,5 млн. лв. повече от 2019 г., за Министерството на правосъдието – с 40 млн. лв., за ДАНС с 20,3 млн. лв.,за НОИ с 13,8 млн. лв.

В здравеопазването КНСБ настоява за увеличение на средствата за заплати със 110 млн. лв. От синдиката се аргументират, че средната възраст на работещите в системата е над 55 г., заради ниските възнаграждения няма интерес към професиите на медицинската сестра, акушерка, лекарския асистент, лаборанта, рехабилитатора и пр., а на страната са необходими още над 30 хил. специалисти по здравни грижи. КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването настояват в МЗ да бъдат увеличени парите с 85 млн. лв. спрямо т.г., като в това число да бъдат предвидени 35 млн. лв. за увеличение на минималните начални заплати в Колективния трудов договор в отрасъла и 50 млн. лв. за изплащане на дейност на болниците. За допълнителни 25 млн. лв. за здравеопазването в общините настояват от КНСБ.

Федерацията на независимите синдикати от земеделието иска 15-процентно увеличение на средствата за заплати на работещите във второстепенните разпределители към Министерството на земеделието. Това означава, че заплатите биха се увеличили с 85 до 180 лв. догодина. Повече от 10 години структурите на МЗХГ, Селскостопанска академия (ССА), ДП, НС ЕАД са хронично недофинансирани, с непрекъснато оптимизиране разходите за персонал и минимално увеличение на заплатите, коментират от профсъюза. От там искат и трансфер от 30 млн. лв. за ССА, като по този начин ще бъде увеличени с 5 млн. лв. в сравнение с т.г. парите за научно-приложната дейност.

КНСБ и Съюзът на българските и танцови дейци настоява за още 1.96 млн. лв. по бюджета на общините за 2020 г. за допълнително целево финансиране за увеличение на заплати на работещите в духови оркестри и фолклорни ансамбли, както и увеличение на разходната част на бюджета на Министерство на културата в бранш „Музикално-сценични изкуства“ с 10 млн. лв.

За допълнителни 303 хил. лв. настояват от Съюза на транспортните синдикати в България за Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. Това ще позволи 20-процентен ръст на възнагражденията им. Синдикатът настоява и да се върне категоризирането на труда на работещите в екипажи на кораби и плавателни средства.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.