Княгиня Мария Луиза - Във водовъртежа на историята

Към един живот, препълнен с история, може да се обърне назад по повод своя 91-и рожден ден Н.Ц.В. Мария Луиза, Княгиня Българска и Херцогиня Саксонска, Принцеса Сакс-Кобург-Готска и Кохарска, понякога определяна от специалисти и анализатори като „най-истинският Кобург“ в Царския род. Тя е родена на 13 януари през 1933-а в София, от години живее в Америка с голямото си семейство, но миналата зима кацна в България точно за 90-ия си юбилей и го посрещна с брат си Н.В. Цар Симеон II и стотици посетители в Храм-паметника „Св. Александър Невски“ на специален Благодарствен молебен.

Животът на Мария Луиза Българска е като исторически епос, запечатал някои от най-преломните моменти на XX век. Относно твърдението на историци, че тя е „най-истинският Кобург“, в интервю с историка Петър Стоянович преди години тя сподели, че не е „чула такова чудо“, но с радост го приема.

Тогава дъщерята на Цар Борис III и Царица Йоанна призова за „повече добро и по-малко политика“. За разлика от своя по-малък брат, тя винаги се е държала на дистанция от политическото. „Като деца баща ми делеше домашното от неговата работа до такава степен, че дори майка ми не знаеше всичко, което той правеше. И затова, след като дойде комунизмът, мама не я затвориха. Леля ми Евдокия, която беше много близка на баща ми и знаеше всичко, и споделяше всичко с него – тя пострада, горката… Нали, знаете колко я мъчиха по затворите. Тъй че ние като деца – не, до никаква политика не сме били допускани.

Разбира се, ако идваха някои гости – ето например тогавашният английски крал Едуард мина през София, дойде във „Врана“, видя ни. Разни важни гости, които баща ми довеждаше у дома – се ръкувахме с тях, но иначе – не. В Египет пък за политика бяхме прекалено малки, особено аз – ходех на училище и това беше всичко. Разбира се, подчертавам едно нещо стопроцентово – че милеехме за България и за нас България беше Обетованата страна. Това – дума да не става!“, спомня си Княгинята в разговора със Стоянович.

Мария Луиза е първородна дъщеря на Цар Борис III и Царица Йоанна, тя е кръстена от Софийския митрополит Стефан, по-сетнешен Екзарх на Българската православна църква с името Мария Луиза в чест на покойната си баба и първа българска Княгиня на Третото царство Мария Луиза, Принцеса на Парма и Пиаченца. Неин кръстник е стария държавник Александър Малинов, тогава председател на Народното събрание.

Началното си образование Княгиня Мария Луиза получава в Двореца, като е записана за редовна ученичка в Началното училище „Неофит Рилски” в София. Преждевременната кончина на Цар Борис III на 28 август 1943 г. е съкрушителен удар за Царското семейство. За Княгиня Мария Луиза, която обожава баща си, е повратна точка и както сама се изразява: „краят на нейното и на брат й детство”.

Година по-късно страната е окупирана от Съветската армия. Царското семейство е поставено под ограничения в Двореца Врана, а на 16 септември 1946 г., е принудено да напусне страната.

Царицата Майка Йоанна и двете й деца се установяват в Александрия, Египет, където живеят нейните родители - италианският Крал Виктор Емануил III и Кралица Елена. Мария Луиза е записана в училището „Светото Сърце”, обгрижвано от ирландски монахини.

През 1951 г. Царското семейство се установява в Мадрид, Испания. Мария Луиза има желание да постъпи в Художествената академия, но в духа на милосърдната традиция на жените в Царското семейство записва училището за милосърдни сестри, което завършва с отличие.

През 1957 г. се омъжва за Карл Владимир (1928-1990), потомък на Кралица Виктория и Царя Освободител Александър II. През 1958 г. двамата заминават за Канада, където се установяват. Раждат им се две момчета: Карл Борис в чест на Цар Борис III и Херман в чест на светеца покровител на Аляска. По линия на баща си двамата им синове са преки наследници на Британската корона и фигурират официално в съответния генеалогически ред за това.

Бракът между Мария Луиза и Карл е анулиран на 4 декември 1968 г. На 16 ноември 1969 г. Княгиня Мария Луиза се венчава за Бронислав Хробок, син на полковник от полската армия. От брака им се раждат Александра Надежда и Павел. Мария Луиза има общо 4 деца, 11 внука и 2 правнука. От установяването си в „Новия свят“ –  Канада и впоследствие САЩ, Княгиня Мария Луиза се ангажира с българската кауза, участва и в църковния живот на православните в Америка.

Тя през целия си живот помни ранното си детство със своя баща  Цар Борис III. „Една безкрайна обич към нас. И любов, и търпение… Моментите, в които той имаше време за нас. Защото работата не му позволяваше винаги. И всички разходки, разбира се, из Чамкория, планината; цветя, животни, той ни учеше да ги разпознаваме… Във „Врана“ често ходех на кон и оттам имам един много хубав спомен. Излизахме вънка и по нивите отивахме до гарата Казичене. Пътят минаваше през железопътната линия и сваляха бариерите, когато идваше влак. Имах едно малко конче, баща ми беше купил едно пони, което се наричаше Марица. И аз седях на него, баща ми – с неговия кон до мене, и идва влакът“, разказва Княгинята.

 

Православната вяра е важна за нас

В края на август 1943 г. аз и сестра ми бяхме извън София. Внезапно пристигна адютантът на моя баща и се обърна към мен с „Ваше Величество“, като към цар, вместо обичайното „Ваше Височество“, както следва да се нарича синът на царуващия монарх. Разбрахме, че баща ни е починал. Сестра ми се разплака, разплаках се и аз. Този момент е един от най-ярките спомени на детството ми (...)Както навярно знаете, аз произлизам от смесен брак: баща ми беше православен християнин, майка ми – католичка. И въпреки това тя много енергично внушаваше на мен и сестра ми православната вяра. 

Н.В. Цар Симеон II

 

Наруши практиката си да не дава интервюта

Княгиня Мария Луиза пред мен наруши дългогодишната си практика да отказва интервюта. Разказа ми как сестрата на баща им е дошла да ги вземе и ги е завела до София, когато той е починал. „Влязохме в София и видяхме всичко обвито в черно. Едно дете не може да повярва, толкова ужасно и грозно“, спомни си тя. Разказа, че след 9 септември, когато царското семейство е поставено под домашен арест, всички около тях са били хвърлени в затвора. За своята майка Йоанна Българска княгиня Мария Луиза каза „тя беше много вярващ човек".

Сам Таненхаус, американски историк и биограф

 

Помага на българското образование

В историческия дом на Българското Царско семейство - Дворецът Врана, на посещение бяха студенти от Американския университет в Благоевград, от различни краища на света.

Те с интерес слушаха разкази за Двореца и живота на царското семейство.

Тази инициатива за съвместно сътрудничество между Американския университет, в чийто Борд вече 23 години член е Н.Ц.В. Княгиня Мария Луиза и Фонд “Цар Борис и Царица Йоанна” даде надежда, че ще бъде началото на поредица бъдещи такива срещи.

Ивайло Шалафов, директор на Фонд „Цар Борис и Царица Йоанна”

Пристига първа след падането на комунизма 

След падането на Желязната завеса, Княгиня Мария Луиза е първият член на Царското семейство, който се завръща в Родината през 1991 г. Княгинята придружава и своята майка Царица Йоанна при последното й посещение в България през 1993 г., когато се навършват 50 години от кончината на Цар Борис III.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети