Когато вестите пърхат с крила

Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Птица куриер достигна рекордната цена 1.2 млн. долара

Две блондинки си вървят по улицата и едната възкликнала: “Виж умрял гълъб!” Другата погледнала към небето и попитала “Къде”?

“Убивай по гълъб на ден, грижи се за честотата на Лондон” е шеговит израз в столицата на Англия, но истината е, че перната са основен замърсител на сградите и паметниците в градовете.

Американският писател Уди Алън също не е сред любителите на гугукащите пернати и ги нарича “плъхове с крилца”.

Летящите гадинки обаче си имат и милиони почитатели и колекционил по цял свят. Съвсем наскоро расов екземпляр - мъжкия фламандски гълъб Армандо - бе продаден за басноснословната сума от 1.2 милиона евро, а за купувача се загатва, че бил заможен китайски бизнесмен.

Пощенските гълъби са разновидност на вида, специално обучен да връща малки пратки до мястото, където са отгледани – понякога на хиляди километри. Не е вярно, че могат да бъдат тренирани да стигат до произволно зададена им локация. Други видове се използват за състезания по скоростно летене, а има и диви скални гълъби, от които всъщност са произлезли всички останали. В исторически план скалният гълъб e най-старата птица, отгледана и обучена от човека. Клинообразно писмо върху глинени таблети от Месопотомия съобщава, че гълъби са били отглеждане още преди 5000 години, същото се споменава и в египетски йероглифи. Според учени опитомяването на гълъбите е започнало още преди 10 000 години. Основната цел е те да бъдат вестоносци по време на война, понеже са почти недостижими за вражеските оръжия. Те са и основатели на спортната журналистика – в Римската империя ги използвали за вестоносци за резултатите от спортни събития.

Основната цел обаче била е те да бъдат военнослужещи. Прочута гълъбица героиня от Втората световна война се казва Шер Ами. Тя спасява 174 американски войници, попаднали в немска обсада, като пренася съобщение до щаба и идва подкрепа. По време на мисията е ранена в крилото и в крака и по-късно умира от раните си. Посмъртно е наградена с френския Кръст за храброст с палмова клонка. В момента е препарирана в музея Смитсониън в САЩ. Освен нея още 32 гълъба са отличени за спасяване на човешки живот през войната.

Днес гълъбите са символ на мира. Легендата разказва, че веднъж богът на войната Марс, когато се готвел да тръгне на война, открил, че в шлема му са свили гнездо семейство гълъби и той трябвало да изчака да отгледа малките си. Така тези прекрасни птици осуетили намерението му да воюва и Пикасо ги увековечава като символ на пасифизма.

 

Рекордът й е 1040 километра

Наша Мелница мачка наред

Маратоните на пернатите са с дължина над 800 км.

Гълъбите имат роля и в нашата история по време на Руско-турската освободителна война. Българинът Христо Ц. Бръчков, председател на свищовския революционен комитет, с помощта на гълъби е изпращал сведения за движението на турските войски до щаба на руската армия в Румъния. Така помогнал за десанта на Дунава. Днес на хълма край Свищов, западно от местността „Текир дере”, където е извършен десантът на руската армия, са разположени паметници с имената на загиналите руски офицери.

Днес в България има гълъбовъдна асоциация ((БАГСГ)), участваме през две години на световни олимпиади.

Свиленградски спортен пощенски гълъб е прелетял над 30 000 километра за осем състезателни години. Птицата се казва “Мелницата”, защото мели всичките си съперници на съревнования. Неин собственик е Георги Бакшев, който гледа около 140 пощенски пернати.

“Мелницата” е сред най-добрите гълъби в надпревари на дълги разстояния. Според правилата маратоните на пернатите се провеждат по трасета над 800 километра. Рекордът на “Мелницата” е 1 040 километра и е поставен през 2002 г. Тогава гълъбът се е върнал в Свиленград чак от Украйна.

 

Анали

История на летящата поща

От древните перси е дошло изкуството на обучението на птиците. Римляните са използвали гълъби, за да помогнат на военните си преди 2000 години. Фронтин казва, че Юлий Цезар е използвал гълъби като посланици в своето завладяване на Галия. Гърците по този начин предадоха имената на победителите на Олимпийските игри в техните различни градове.

До 12-ти век в Багдад са използвани гълъби-пратеници. Морският капелан Хенри Теонг (1620-1690) описва в дневника си редовна пощенска услуга за гълъби, която се използва от търговци между Искендерун и Халеб в Левант. В Mughals също използвали пратеници гълъби.

Преди телеграфа този метод на комуникация има значителен принос сред борсовите посредници и финансистите. Холандското правителство създава гражданска и военна система в Ява и Суматра в началото на 19-ти век, като птиците се добиват от Багдад. През 1851 г. роденият в Германия Пол Юлий Рейтер открива офис в град Лондон, който предава котировките на фондовия пазар между Лондон и Париж чрез новия кабел Кале до Довър. По-рано Рейтер е използвал гълъби, за да е в час с цените на акциите между Аахен и Брюксел. Подробности за наемането на гълъби по време на обсадата на Париж през 1870—71 г. доведоха до съживяване на обучението на гълъби за военни цели. Създадени са множество общества за отглеждане на гълъби от този клас във всички важни европейски страни. С времето различни правителства установяват системи за комуникация с военни цели от гълъби. След като пилотен пост между военни крепости е бил изпитан напълно, вниманието е насочено към използването му за военни цели, за изпращане на съобщения до кораби в близките води.

 

Любопитни факти

1.Размножаване

Гълъбите могат да се размножават до 8 пъти в годината при оптимални условия. Това зависи най-вече от изобилието на храна. И мъжкият и женският индивид се грижат за малките, докато са още в гнездото. Те остават там доста дълго време в сравнение с някои други птици - 2 месеца.

2. Как се ориентират?

Има много теории относно това, как гълъбите успяват да се върнат “у дома”, след като са изминали хиляди километри. Според 10-годишно проучване на Университета Оксфорд, гълъбите използват пътищата и магистралите за ориентация. Според други ориентирът за тях е шумът от морето, който те долавят от стотици километри. Съществува и теория, че за навигация на гълъбите служи магнитното поле на Земята, Слънцето и дори сеизмичните нискочестотни вълни. При експеримент с прелитане на Атлантика цяло ято гълъби внезапно губи ориентация. Предполага се, че ниските честоти от двигателя на минаващ наблизо самолет “Конкорд” нарушават вградения в мозъка на птицата GPS.

3. Разпознават се в огледалото

Само 6 животински вида на Земята могат да го правят и гълъбите са единствените не-бозайници сред тях.

4. Известните личности

Смиреното излъчване на тази птица е привлякло много известни личности. Една от тях е кралица Елизабет, която отглеждала гълъби на тавана на своето имение. За Елвис Пресли тези птици са били слабост, а Майк Тайсън е техен много голям пазител. Дори известният дизайнер Маурицио Гучи е голям почитател. Той е платил 10,000 долара, за да се разходи с известен американски гълъб.

5. Животоспасители

Гълъбите са обучени да разпознават червените или жълти спасителни жилетки на моряците. Оказва се, че те могат да пристигнат на мястото на аварията или бедствието много приди спасителните екипи.

6. Гълъбите и новините

Една от най-известните новинарски агенции – Ройтерс, започва кариерата си благодарение на обучени пощенски гълъби. През 1850 година птиците пропътували огромни разстояния за много кратко време, за да пренесат информация от Германия към Белгия, необходима на новинарския екип, за да отрази последните събития.

7. Най-големият им враг е човекът

В миналото най-големият враг на гълъбите е бил соколът-скитник - много по-бърз, отколкото един гълъб. Сега се оказва, че най-големият враг на гълъба е човекът, който го използва дори за деликатес към своето меню.

8. Ефектът от гукането върху нас

Установено е, че гукането на гълъби има успокояващ ефект върху мозъчната дейност на човека. Учени смятат, че това се дължи на отделянето на хормона пролактин в организма. Направено е проучване с няколко души. На едните е пусната музика от цирк, а на другите запис от гукане на гълъби. Чрез засичане на мозъчната им дейност се установява, че хората, които слушали гукането, изпитали пълно спокойствие, за разлика от първата група.

9. Различават гол човек

Гълъбите си изграждат концептуални понятия, могат да различат гол от облечен човек. Някои учени ги смятат за най-умните пернати.

Коментари

Задължително поле