На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Когато децата срещнат мотивиращи писатели Детски автори надъхват хлапета да четат и пишат книги в безплатната приключенско-образователна програма „Забавно лято, грижовна есен“

Деца се редят за автограф от младата писателка Диана Петрова.

Какво означава за едно дете, израснало далеч от големия град – в места като с. Слащен, общ. Сатовча, Вълкосел и да срещнеш любим писател. Можеш да срещнеш дори непознат писател, но да се вдъхновиш да създаваш истории. Няма различни деца, има просто деца – хлапета, които мечтаят за своята приказка и за красив живот.

Ученици на възраст между 6 и 14 години се срещнаха с писателите Диана Петрова, Радостина Николова, Никола Райков, Ради Николова и създателя на инициативата”Аз чета” Александър Кръстев.

И ето, след разговори, след дискусии те сядат и пишат. Така заедно те създадоха приказка за младия футболист Рики в страната на топките, истории за цветното момиче, което излива цветове от своя вълшебен пръстен, горилата Чоно, която може да повдигне цяло училище на кутрето си, но е безпомощна срещу гъделчикане, за двама магьосници и Супер таласъмчето, за Анабел и драконът Чутурко.

Инициативата е част от програмата “Забавно лято, грижовна есен”, организирана от фондация Bcause и Читалище “Бъдеще сега 2006”, с финансовата подкрепа на най-голямата международна тютюнопроизводителна компания у нас.

“Аз чета” гостува на програмата за първа година по тези места, а целта е да се мотивира четенето сред децата.
“Беше наистина весело. Освен че създадохме история, децата правиха живи картини под формата на игра. А само като си помисля колко още хубави активности са им приготвили организаторите за тази седмица…!”, не скри вълнението си след срещата с малчуганите от Дулово авторката на “Мотовете и Елена Вундаба” – Радостина Николова.

Николова е един от авторите, които пътуват до различни населени места в тютюневите региони в страната. В рамките на два часа те създават заедно истории, разговарят за любимите книги на децата и за нуждата от четенето.

Досега в подобни срещи се включиха Никола Райков и Диана Петрова. Ради Николова се срещна с децата в с. Слащен, общ. Сатовча, а във Вълкосел децата се срещнаха с именития писател Никола Райков. Освен проведения традиционен разговор за книгите на гостуващия автор, посещението на Райков включваше и един много важен елемент – възможността учениците сами да измислят и развият в екип собствена история за супергерои.

“Създаването на историята беше доста динамично изживяване. По-активните деца бързаха да казват своите предложения, но съм сигурен, че с времето ще изградят онзи нужен навик да слушат и оценяват предложенията на другите. Момчетата като цяло бяха доста по-активни, момичетата по-свити, но пък измислиха танц със собствена хореография”, сподели впечатленията си Никола Райков.

За трета поредна година Народно читалище “Бъдеще сега 2006” организира, подготвя и провежда Приключенско-образователната академия в рамките на проекта “Забавно лято, грижовна есен”. Името на академията през 2017 г. е “Супер-герои във ваканция”.

В рамките на по-малко от месец, от общо трите месеца, в които се провеждат заниманията, са реализирани над 11 детски инициативи, в резултат на които са почистени 3 двора на училища, 2 местни парка, 1 фонтан, 2 близки горски площи, повишена е информираността за последствията от замърсяването на природата чрез 2 театъра, 3 прожекции на филми, много плакати.

Децата сами се включиха в боядисването и лакирането на 2 пързалки, 3 люлки, 4 пейки. Малките супергерои засадиха 20 лехи с цветя, проведоха един спортен фестивал.

“Супергероите в действие” организираха, планираха и заснеха един филм за супер-героите, които спасяват селото си, чистейки го, поправяйки всичко счупено, засаждайки цветя и забавлявайки се.

Едно от направленията на програмата “Забавно лято, грижовна есен” цели да бъдат създадени възможности за децата от различни възрастови групи от тези региони да подобрят способностите и мотивацията си за учене, да придобият умения и познания чрез участие в образователни и забавни дейности през лятото.
Прочетете цялата история за Анабел и Чутурко, създадена от децата от Дулово и разказана от Радостина Николова:

Приказка за
Анабел и Чутурко

Имало едно бедно момиче Анабел, което живеело с баба си и дядо си. Били щастливи. Случило се така обаче, че възрастните хора се разболели и им трябвали пари за лечение. Тогава Анабел решила да отиде да открадне златото, което злият огнедишащ дракон Чутурко пазел, дремейки в един вулкан. Отишла при него и още докато спял, нагласила голяма клетка над главата му. После натоварила няколко торби със злато, но тъкмо да си тръгне и драконът се събудил.
Разгневил се, но точно тогава Анабел дръпнала въжето, което държало клетката, и тя паднала отгоре му. После го уцелила със стреличка, напоена с приспивателно, която духнала през сламка. Изтичала до селото да извика всички мъже, които дружно сложили край на живота му.
Станало ясно, че драконът, когато убил краля и кралицата преди много, много години и се настанил в двореца, го бил преобразил на вулкан. Разтопил всичко с огън и то забълбукало в лава. Сега обаче нямало вече огън, нито дракон и дворецът се разкрил с цялата си прелест отдолу.
Тогава пък бабата и дядото признали своята тайна. Анабел не била просто обикновено бедно момиче, а дъщерята на кралското семейство, която те спасили, преди да бъдат убити.
Така добрата принцеса отново се възкачила на трона, а цялото богатство на дракона разпределила между хората.

##########

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.