Когато една “промяна” тръгне на заден ход, то обратният път ще е по-дълъг

Не съм оптимист, че Австрия и Нидерландия ще променят позициите си

В традиционната си реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн каза добри думи за България. Това си заслужава да се отбележи, защото няма нищо по-важно за един евродепутат от това да чуе добри думи за своята страна. Още повече, че г-жа фон дер Лайен каза тези благодарствени думи за България за приноса ни в защитата на границите на Съюза. Тя специално подчерта, че страната ни, заедно с Румъния е водеща в тази област и „показва най-добрите практики, както по отношение на убежището, така и по отношение на връщането.“ И заключи: „България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Така че нека най-накрая ги допуснем - без повече отлагане“.

Подразни ме единствено изразът „най-накрая“. Защо винаги сме „най-накрая“. Вината трябва да търсим в себе си. Когато преди три години България можеше да бъде приета в Шенген започна „промяната“. Резултатът от нея бе политическа и икономическа криза, втори мандат за прокремълския ни президент, смяна на правителства като носни кърпи, шмекеруване и много избори. Затова бяхме спрени за Шенген. След като кратуните на протестърите промянаджии започнаха да увират, се създаде днешното редовно правителство и то отново благодарение на подкрепата на ГЕРБ-СДС. И вече е налице промяна в говоренето за България в Европейския парламент. Да не забравяме, че г-жа Урсула фон дер Лайен, която се е случвало да критикувам и мисля, че с основание, е от политическото семейство на ЕНП, в което членуват именно ГЕРБ и СДС.

Сега надеждата е, че до края на годината Австрия и Нидерландия ще променят позициите си и няма да блокират отново страната ни за шенгенско членство. Но не съм оптимист. Защото, когато една „промяна“ тръгне на заден ход, то обратният път към нормалността винаги ще ни се струва по-дълъг. А ние сме още в началото на този дълъг път. И все още не преставаме да изпращаме лоши сигнали. Но все пак. Промяната на „промяната“ е в ход. Двигател е ГЕРБ-СДС.

От фейсбук

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари