Когато „Любовта е равна на любов”

Иван Драмов – председател на фондация „Ванга”, връчва „Паметен знак” на Рада Добриянова за принос към делото на пророчицата.

Поетесата Рада Добриянова живее вече 20 години в Швеция, но продължава да пише поезия на родния си език и да публикува често свои стихове в литературния печат у нас, както и нови стихосбирки.

В престижното издателство „Захарий Стоянов” излезе нейната най-нова книга „Любовта е равна на любов” (2017), чиято премира събра на 26 май в Софйска градска художествена галерия над сто почитатели на поезията. Сред тях бяха и единадесет видни професори като Румен Балански, Снежана Барова, Петко Тодоров, Стефан Николов, Петър Апостолов. Събитието уважиха и десетки писатели като Матей Шопкин, Благовеста Касабова, Катя Зографова, Кольо Георгиев, Емил Измирлиев и др. В ролята на анализатор влезе белетристката Здравка Евтимова, която говори за инвенциите на поетесата – като почерк, метафорика и идеи. Тя акцентира на десетина наистина впечатляващи стиха, които сътворяват образа на модерно мислещата жена през 21 век.

Когато ти дадох сърцето си,

сърцето ти стана мое

и сълзите ти капеха мои,

когато ти плачеше.

Не тълкувай любовта през закона –

идва и си отива

като сянка под орех.

За да се усети атмосферата на поетическото съдържание, беше представен музикално-стихов колаж, дело на проф. Симо Лазаров и негови колеги от НБУ, писателя Божидар Томов и актрисата Силва Аврамова.

Изненадата дойде от ръководството на фондация „Ванга”, която присъди „Паметен знак” на Рада Добриянова, изработен от акад. Светлин Русев. А в новата книга можем да прочетем поемата „Говори с мен, господи!” (Благослов за Вангелия).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура