Кое мляко е по-здравословно

 

Със средно и високо съдържание на масленост носи повече ползи на тялото

То е един от основните източници на мастноразтворими витамини

Млякото се използва активно. Използва се активно и в бебешката храна. Има различни видове млека – от обезмаслено до селектираното. И всеки избира процента на масленост, който предпочита. Кое мляко е по-здравословно - пълномасленото или не? За това ни разказва алерголог-имунолог от най-висока категория Евгения Паршина.

Млякото е един от основните източници на мастноразтворими витамини – говорим за витамини A, D, E, K2, омега-3 и омега-6, витамините от групата В, наситени мастни киселини, протеини, калций, фосфор, цинк и много други. Всички тези вещества са необходими за здравите кости, за имунната система да устои на външните предизвикателства, за нервната система да има своята подкрепа и да се поддържа остро зрението. И като цяло млякото е необходимо за цялостния баланс на организма.

Но дали всички видове мляко съдържат този списък от вещества и микроелементи? Да, като цяло има определени ползи от различните видове мляко, но те се усвояват най-добре от високомасленото мляко. Определянето на маслеността на млякото не е трудно. Просто трябва да погледнете бутилката. Там маслеността е написана там в проценти.

Тя влияе на много неща - не само на вкуса, който с увеличаване на маслеността става по-интензивен и изразен, но и на калоричното съдържание. Колкото по-маслено е млякото, толкова по-висока е неговата хранителна стойност, както и ползите за чревната микрофлора. Освен това по-масленото мляко съдържа повече холестерол, това трябва да се има предвид от гледна точка на сърдечно-съдовата система и за това можете допълнително да се консултирате с вашия лекар.

Може да се отбележи, че млякото със средно и високо съдържание на масленост носи повече ползи и вкус на тялото. Но има и нюанси. Ако имате непоносимост към високомасленото мляко или има диетични изисквания, когато е необходимо да се намали съдържанието на мазнините в млякото до максимум, можете да използвате нискомаслените млека и пак ще имате полза от продукта.

(Превод за "Труд News” - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука